De Europese Commissie heeft haar ‘Greening Transport Package’ dinsdag gepresenteerd. Eerder berichtte NT al over het plan, waarmee Brussel het grensoverschrijdende verkeer van LZV’s gemakkelijker wil maken.

Nu moeten landen die dat willen nog ingewikkelde convenanten sluiten, zoals Nederland en Duitsland dat in 2021 deden. LZV’s, ook wel ecocombi’s genoemd, mogen onder in het Commissievoorstel 25,25 meter lang zijn en 44 ton wegen.

Ook zero-emissievoertuigen mogen als het aan de Commissie ligt straks langer en zwaarder zijn. In het voorstel noemt Brussel een maximaal gewicht van 44 ton en een extra lengte van 90 centimeter.

De extra vrijstelling compenseert vervoerders voor het hogere gewicht en de extra ruimte die nodig is voor zero-emissietechnologie. Naarmate de aandrijving van een e-truck lichter wordt, komt er bovendien extra ruimte vrij om lading mee te nemen, aldus de commissie.

Absurde regels

De plannen zijn positief ontvangen door brancheorganisaties. De Belgische belangenbehartiger Febetra zegt verheugd te zijn ‘dat er eindelijk een einde wordt gesteld aan een aantal absurde regels’. Vooral de gelijkschakeling van het maximale gewicht op 44 ton kan op instemming rekenen van Febetra.

Volgens lobbydirecteur Raluca Marian van de internationale transportkoepel IRU biedt het voorstel ‘serieuze kansen voor wegvervoerders om hun efficiëntie en beladingsgraad te verhogen, het brandstofverbruik te verminderen en emissies aan te pakken’.

Wel heeft de IRU zorgen over een aantal in de voorstellen genoemde deadlines. Zo zou volgens de Europese Commissie het hogere gewicht voor grensoverschrijdend verkeer vanaf 2035 niet meer moeten gelden voor dieseltrucks. Het idee is dat er dan voldoende zero-emissievoertuigen beschikbaar zijn, maar daar plaats de IRU grote vraagtekens bij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement