Spotprijzen Europees wegvervoer duiken onder contracttarieven

Voor het eerst in zes jaar

De spottarieven in het Europese wegvervoer blijven dalen en lagen in het tweede kwartaal van dit jaar zelfs onder de contracttarieven. De contracttarieven blijven stabiel.

Vrachtwagens bij Lage Zwaluwe
Foto: Roel van der Maas / NT

Dat blijkt uit de laatste European Road Freight Rate Benchmark van de Britse analist Transport Intelligence (TI), vrachtplatform Upply en de internationale transportkoepel IRU. Het is voor het eerst in zes jaar dat spotvervoer volgens de ijking van de drie partijen goedkoper is dan contractvervoer.

De spottarieven voor wegvervoer zakten in het tweede kwartaal met ongeveer 2,8%. In vergelijking met het vorige kwartaal bleven de tarieven voor contractvervoer vrijwel gelijk. Jaar-op-jaar daalden de spotprijzen met 5,9%, terwijl de contracttarieven iets hoger uitvielen in vergelijking met vorig jaar (+2,2%).

European-road-freight-rates-benchmark-spot-contract-indexes-q2-2023-upply.
Vrachttarieven in het Europese wegvervoer

Goedkoper spotvervoer

Het is het derde kwartaal op rij dat de spottarieven dalen. Volgens de benchmark daalden de tarieven in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,4% en ook in de drie maanden daarvoor werd spotvervoer goedkoper. Volgens de capaciteitsindex van TI, waarvoor de analist gegevens van vrachtplatform Transporeon gebruikt, liggen de spottarieven al sinds januari onder de contracttarieven.

Overigens geldt de trend niet voor heel Europa. Tussen Duitsland (Duisburg) en Polen (Warschau) is het nog altijd voordeliger om langlopende contracten af te sluiten voor wegvervoer.

Vrachttarieven Duisburg - Warschau
Vrachttarieven Duisburg – Warschau

Gestegen kosten

‘In de eerste helft van 2023 zien we de effecten van de economische vertraging in Europa, geïllustreerd door de scherpe daling van de spotprijzen’, zegt Thomas Larrieu, ceo van Upply. ‘Toch is het belangrijk om op te merken dat de prijzen voor wegvervoer in Europa gemiddeld 12-15% hoger blijven dan voor de pandemie, wat een structurele stijging van de kosten voor vervoerders weerspiegelt.’

De verwachting is dat de prijzen in de loop van het jaar gelijk blijven of licht dalen. Pas in het eerste kwartaal van 2024 verwachten de analisten een mogelijke stijging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Spotprijzen Europees wegvervoer duiken onder contracttarieven | NT

Spotprijzen Europees wegvervoer duiken onder contracttarieven

Voor het eerst in zes jaar

De spottarieven in het Europese wegvervoer blijven dalen en lagen in het tweede kwartaal van dit jaar zelfs onder de contracttarieven. De contracttarieven blijven stabiel.

Vrachtwagens bij Lage Zwaluwe
Foto: Roel van der Maas / NT

Dat blijkt uit de laatste European Road Freight Rate Benchmark van de Britse analist Transport Intelligence (TI), vrachtplatform Upply en de internationale transportkoepel IRU. Het is voor het eerst in zes jaar dat spotvervoer volgens de ijking van de drie partijen goedkoper is dan contractvervoer.

De spottarieven voor wegvervoer zakten in het tweede kwartaal met ongeveer 2,8%. In vergelijking met het vorige kwartaal bleven de tarieven voor contractvervoer vrijwel gelijk. Jaar-op-jaar daalden de spotprijzen met 5,9%, terwijl de contracttarieven iets hoger uitvielen in vergelijking met vorig jaar (+2,2%).

European-road-freight-rates-benchmark-spot-contract-indexes-q2-2023-upply.
Vrachttarieven in het Europese wegvervoer

Goedkoper spotvervoer

Het is het derde kwartaal op rij dat de spottarieven dalen. Volgens de benchmark daalden de tarieven in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,4% en ook in de drie maanden daarvoor werd spotvervoer goedkoper. Volgens de capaciteitsindex van TI, waarvoor de analist gegevens van vrachtplatform Transporeon gebruikt, liggen de spottarieven al sinds januari onder de contracttarieven.

Overigens geldt de trend niet voor heel Europa. Tussen Duitsland (Duisburg) en Polen (Warschau) is het nog altijd voordeliger om langlopende contracten af te sluiten voor wegvervoer.

Vrachttarieven Duisburg - Warschau
Vrachttarieven Duisburg – Warschau

Gestegen kosten

‘In de eerste helft van 2023 zien we de effecten van de economische vertraging in Europa, geïllustreerd door de scherpe daling van de spotprijzen’, zegt Thomas Larrieu, ceo van Upply. ‘Toch is het belangrijk om op te merken dat de prijzen voor wegvervoer in Europa gemiddeld 12-15% hoger blijven dan voor de pandemie, wat een structurele stijging van de kosten voor vervoerders weerspiegelt.’

De verwachting is dat de prijzen in de loop van het jaar gelijk blijven of licht dalen. Pas in het eerste kwartaal van 2024 verwachten de analisten een mogelijke stijging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement