Kabinet verdubbelt subsidieplafond e-trucks voor dit jaar

AanZET-regeling

Het subsidieplafond voor de AanZET-subsidie wordt opgekrikt van 30 miljoen euro naar 57,4 miljoen euro. Daarmee kunnen dit jaar bijna twee keer zoveel aanvragen worden gehonoreerd.

Foto: Leap24

Dat blijkt uit een wijziging van de AanZET-regeling die staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft gepubliceerd in de Staatscourant. Volgens de bewindsvrouw is de regeling door de ophoging goed voor de aanschaf van in totaal 720 emissievrije vrachtauto’s.

Bij de afgelopen ronde van de AanZET-subsidie op 4 april 2023 werd voor 120 miljoen euro subsidie aangevraagd. Door de wijziging kunnen veel bedrijven die toen tijdens de loting achter het net hebben gevist, alsnog een tegemoetkoming krijgen. Het loket gaat echter niet opnieuw open.

Bouwmaterieel

Verder kan ook de bouw extra geld verwachten om te verduurzamen. Het plafond voor de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) gaat eveneens omhoog, van 36 miljoen euro naar 42 miljoen euro.

Het is dit jaar voor het laatst dat er een loting plaatsvindt rond de toekenning van de e-trucksubsidie. De regeling komt er volgend jaar anders uit te zien, waardoor ondernemers nog maar voor één vrachtwagen per dag subsidie kunnen aanvragen.

Kabinet verdubbelt subsidieplafond e-trucks voor dit jaar | NT

Kabinet verdubbelt subsidieplafond e-trucks voor dit jaar

AanZET-regeling

Het subsidieplafond voor de AanZET-subsidie wordt opgekrikt van 30 miljoen euro naar 57,4 miljoen euro. Daarmee kunnen dit jaar bijna twee keer zoveel aanvragen worden gehonoreerd.

Foto: Leap24

Dat blijkt uit een wijziging van de AanZET-regeling die staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft gepubliceerd in de Staatscourant. Volgens de bewindsvrouw is de regeling door de ophoging goed voor de aanschaf van in totaal 720 emissievrije vrachtauto’s.

Bij de afgelopen ronde van de AanZET-subsidie op 4 april 2023 werd voor 120 miljoen euro subsidie aangevraagd. Door de wijziging kunnen veel bedrijven die toen tijdens de loting achter het net hebben gevist, alsnog een tegemoetkoming krijgen. Het loket gaat echter niet opnieuw open.

Bouwmaterieel

Verder kan ook de bouw extra geld verwachten om te verduurzamen. Het plafond voor de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) gaat eveneens omhoog, van 36 miljoen euro naar 42 miljoen euro.

Het is dit jaar voor het laatst dat er een loting plaatsvindt rond de toekenning van de e-trucksubsidie. De regeling komt er volgend jaar anders uit te zien, waardoor ondernemers nog maar voor één vrachtwagen per dag subsidie kunnen aanvragen.