Op peildatum 31 mei waren er 828 batterij-elektrische vrachtwagens geregistreerd, 64 hybride trucks en 27 vrachtauto’s met brandstofcel, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het aantal ZE-trucks is daarmee ruimschoots verdubbeld ten opzichte van 31 december, toen er in Nederland nog 390 BEV-, PHEV- en FCEV-vrachtwagens rondreden.

AanZET

De opkomst van de elektrische vrachtwagen in Nederland hangt samen met de AanZET-subsidie, die sinds 2022 beschikbaar is. Bij de laatste aanvraagronde, afgelopen voorjaar, was 30 miljoen euro te verdelen. Het kabinet liet daarna weten op zoek te gaan naar extra geld voor de regeling.

Uit cijfers van de internationale automobielfederatie Acea bleek eerder al dat Nederland zich ontpopt als een van de koplopers in Europa. De Nederlandse markt was in het eerste kwartaal goed voor 20% van de Europese verkoop van elektrische vrachtwagens. Alleen in Duitsland (338 stuks) rolden in de eerste drie maanden van dit jaar meer elektrische vrachtauto’s de showroom uit. Het Europese totaal van 939 elektrische vrachtwagens was een verzesvoudiging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

400.000 e-trucks

Het aantal nieuwe stekkertrucks zal de komende jaren flink omhoog moeten om aan de Europese doelstellingen te voldoen. De Europese Commissie wil in 2030 minimaal 400.000 e-trucks de Europese wegen op hebben. Vanaf dan moeten er jaarlijks nog eens 100.000 bij komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement