Ghana en Kaapverdië ondertekenen Nederlands plan voor schone trucks

Klimaattop in Dubai

Het Nederlandse initiatief om in 2040 alleen nog maar schone vrachtwagens te verkopen, heeft voor het eerst steun gekregen van het Afrikaanse continent. Op de klimaattop COP28 in Dubai schaarden Ghana en Kaapverdië zich achter het plan.

Vrachtwagen in Ghana
Foto: Atosan / Shutterstock

‘Het goederenvervoer op het Afrikaanse continent zal vóór 2050 verdubbelen’, beweert Kwaku Ofori Asiamah, de Ghanese minister van transport. ‘Daarom moeten we wereldwijde samenwerking zoeken om ervoor te zorgen dat deze groei duurzaam is.’

Naast de twee Afrikaanse landen ondertekenden ook Colombia, IJsland, Israël en Papoea Nieuw-Guinea het initiatief. In totaal doen nu 33 landen mee.

Klimaatakkoord

Het idee werd gelanceerd op de klimaattop in Glasgow in 2021. In het Nederlandse Klimaatakkoord is afgesproken dat al het wegvervoer in 2050 uitstootvrij moet zijn. Om dat te bereiken, mogen in 2040 geen vervuilende vrachtwagens meer verkocht worden, is de gedachte.

‘Op de klimaattop van vorig jaar schaarde de VS zich achter het Nederlandse doel’, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). ‘Dat was een grote stap, omdat de VS het tweede land in de wereld is als je kijkt naar de hoeveelheid vrachtwagens die er rondrijden.’

Naast de landen doen tientallen banken, bedrijven en vrachtwagenbouwers mee, zoals DHL, Heineken, Scania, BYD en Siemens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Ghana en Kaapverdië ondertekenen Nederlands plan voor schone trucks | NT

Ghana en Kaapverdië ondertekenen Nederlands plan voor schone trucks

Klimaattop in Dubai

Het Nederlandse initiatief om in 2040 alleen nog maar schone vrachtwagens te verkopen, heeft voor het eerst steun gekregen van het Afrikaanse continent. Op de klimaattop COP28 in Dubai schaarden Ghana en Kaapverdië zich achter het plan.

Vrachtwagen in Ghana
Foto: Atosan / Shutterstock

Dit artikel verder lezen?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de transportsector. 

Abonneer nu