Berlijn overspoeld met trucks en trekkers

2000 vrachtwagens

Duizenden boeren en vrachtwagenchauffeurs zijn maandag naar Berlijn afgereisd voor een massaprotest. Ze zijn boos op de Duitse regering vanwege het afschaffen van diverse landbouwsubsidies en het invoeren van een CO2-toeslag via de Maut voor vrachtwagens.

De truckers zijn boos over de Maut-verhoging die in december van kracht werd. Foto: John MacDougall / AFP

Naar verwachting gaat het in totaal om zo’n 10.000 demonstranten met 3.000 trekkers en 2.000 trucks. Het is het hoogtepunt van de ‘week van woede’, die vorige week plaatsvond en het verkeer in heel Duitsland verstoorde. Op vrijdag verzamelden zich al 1.800 vrachtwagens voor een protest in München.

Bondskanselier Olaf Scholz kwam begin januari deels terug op het opschorten van subsidies voor de landbouw. Zo wordt subsidie van landbouwdiesel niet per direct, maar stapsgewijs afgeschaft.

Begrotingstekort

Toch vinden de boeren dat niet genoeg, volgens hen is het voortbestaan van de Duitse landbouwsector in gevaar. Veel meer toezeggingen kan Scholz echter niet doen, gezien Duitsland voor 2024 kampt met een begrotingstekort van zo’n 17 miljard euro.

Ondertussen zijn vrachtwagenchauffeurs nog steeds woest over de Maut-verhoging, die op 1 december 2023 van kracht werd. Het invoeren van een CO2-toeslag betekende voor veel wegvervoerders in de praktijk bijna een verdubbeling van hun tolkosten.

Minister van Financiën Christian Lindner is van plan de demonstranten toe te spreken en diverse coalitiepartijen hebben leiders van de demonstraties uitgenodigd voor gesprekken.

Roemenië

Ook in Roemenië hebben vrachtwagenchauffeurs protesten gelanceerd. Daar zijn de truckers boos over hoge accijnzen op diesel en verzekeringspremies en besloten ze toegangswegen naar grote steden te blokkeren.

Bovendien pleiten de truckers voor aparte rijstroken vrachtwagens uit de Europese Unie bij grensovergangen en in de haven van Constanta dan vrachtwagens van buiten de EU, waaronder Oekraïne. Roemeense vrachtwagens zouden zo minder lang hoeven te wachten bij de grens.

Om die eis kracht bij te zetten, probeerden vrachtwagenchauffeurs en boeren zaterdag een grensovergang met Oekraïne en de toegangsweg naar de haven van Constanta af te zetten. Het doet denken aan de protesten in Polen, waar vrachtwagenchauffeurs ook nog altijd de grenzen met Oekraïne dichthouden voor vrachtwagens.

Berlijn overspoeld met trucks en trekkers | NT

Berlijn overspoeld met trucks en trekkers

2000 vrachtwagens

Duizenden boeren en vrachtwagenchauffeurs zijn maandag naar Berlijn afgereisd voor een massaprotest. Ze zijn boos op de Duitse regering vanwege het afschaffen van diverse landbouwsubsidies en het invoeren van een CO2-toeslag via de Maut voor vrachtwagens.

De truckers zijn boos over de Maut-verhoging die in december van kracht werd. Foto: John MacDougall / AFP

Naar verwachting gaat het in totaal om zo’n 10.000 demonstranten met 3.000 trekkers en 2.000 trucks. Het is het hoogtepunt van de ‘week van woede’, die vorige week plaatsvond en het verkeer in heel Duitsland verstoorde. Op vrijdag verzamelden zich al 1.800 vrachtwagens voor een protest in München.

Bondskanselier Olaf Scholz kwam begin januari deels terug op het opschorten van subsidies voor de landbouw. Zo wordt subsidie van landbouwdiesel niet per direct, maar stapsgewijs afgeschaft.

Begrotingstekort

Toch vinden de boeren dat niet genoeg, volgens hen is het voortbestaan van de Duitse landbouwsector in gevaar. Veel meer toezeggingen kan Scholz echter niet doen, gezien Duitsland voor 2024 kampt met een begrotingstekort van zo’n 17 miljard euro.

Ondertussen zijn vrachtwagenchauffeurs nog steeds woest over de Maut-verhoging, die op 1 december 2023 van kracht werd. Het invoeren van een CO2-toeslag betekende voor veel wegvervoerders in de praktijk bijna een verdubbeling van hun tolkosten.

Minister van Financiën Christian Lindner is van plan de demonstranten toe te spreken en diverse coalitiepartijen hebben leiders van de demonstraties uitgenodigd voor gesprekken.

Roemenië

Ook in Roemenië hebben vrachtwagenchauffeurs protesten gelanceerd. Daar zijn de truckers boos over hoge accijnzen op diesel en verzekeringspremies en besloten ze toegangswegen naar grote steden te blokkeren.

Bovendien pleiten de truckers voor aparte rijstroken vrachtwagens uit de Europese Unie bij grensovergangen en in de haven van Constanta dan vrachtwagens van buiten de EU, waaronder Oekraïne. Roemeense vrachtwagens zouden zo minder lang hoeven te wachten bij de grens.

Om die eis kracht bij te zetten, probeerden vrachtwagenchauffeurs en boeren zaterdag een grensovergang met Oekraïne en de toegangsweg naar de haven van Constanta af te zetten. Het doet denken aan de protesten in Polen, waar vrachtwagenchauffeurs ook nog altijd de grenzen met Oekraïne dichthouden voor vrachtwagens.