Duitse protesten houden aan: ‘Niets gaat meer’

Boeren en machinisten

De driedaagse staking bij de Duitse spoorwegen (DB) en de voortzetting van boerenprotesten door het land hebben het verkeer volgens Duitse media voor een groot deel lamgelegd en veroorzaken politieke hoogspanning. ‘Niets gaat meer’, kopte onder meer de krant Bild.

Zowel de vakbondsbaas van de Duitse treinbestuurders als de voorzitter van de boerenvereniging in Duitsland heeft woensdag met meer acties gedreigd. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Huisman Media

De Nederlandse logistieke ondernemersorganisatie Evofenedex zegt dat de combinatie van een spoorstaking en boerenprotesten vrij uitzonderlijk is en adviseert transporteurs de actuele situatie goed te volgen. Daarbij moet rekening worden gehouden met vertragingen bij het goederenvervoer.

Een einde aan de verkeersopstoppingen en -blokkades en het uitvallen van treinen lijkt nog niet in zicht. Zowel de vakbondsbaas van de Duitse treinbestuurders als de voorzitter van de boerenvereniging in Duitsland heeft woensdag met meer acties gedreigd.

Berlijnse luchtbel

Boerenorganisaties protesteren onder meer tegen belastingverhogingen als gevolg van het afschaffen van bepaalde fiscale voordelen voor de landbouwsector. De producten van landbouwers zouden te duur voor de markt worden. Voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse Boerenbond (DBV) viel woensdag fel uit tegen de regering. Volgens Rukwied staat de bevolking achter de protesten, omdat de politici ‘in de ‘Berlijnse luchtbel’ al lang niet meer naar de mensen luisteren.

Spoorwegvakbond GDL ijvert vooral voor loonsverhoging voor het spoorwegpersoneel in verband met de inflatie en een kortere werkweek van 35 uur voor het huidige loon. DB wil van dat laatste niets weten, maar heeft wel meer loon aangeboden. GDL-chef Claus Weselsky eist ‘snel een acceptabel aanbod’ van de werkgevers en zei dat er anders meer acties komen. DB rekent er vooralsnog op dat de treinstaking vrijdagavond 18.00 uur eindigt.

Door de omvang en de gevolgen van de protestacties wordt de positie van de toch al geruime tijd impopulaire regering van SPD, Groenen en FDP verder verzwakt. In recente opiniepeilingen komen de drie samen nog nauwelijks op een aanhang van 33 procent van de ondervraagden uit. De rechtse oppositiepartij AfD vaart wel en is naar 22 procent gestegen in peilingen, de tweede plaats, en de centrumrechtse oppositiepartij CDU/CSU staat aan de leiding met 31 procent.

Duitse protesten houden aan: ‘Niets gaat meer’ | NT

Duitse protesten houden aan: ‘Niets gaat meer’

Boeren en machinisten

De driedaagse staking bij de Duitse spoorwegen (DB) en de voortzetting van boerenprotesten door het land hebben het verkeer volgens Duitse media voor een groot deel lamgelegd en veroorzaken politieke hoogspanning. ‘Niets gaat meer’, kopte onder meer de krant Bild.

Zowel de vakbondsbaas van de Duitse treinbestuurders als de voorzitter van de boerenvereniging in Duitsland heeft woensdag met meer acties gedreigd. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Huisman Media

De Nederlandse logistieke ondernemersorganisatie Evofenedex zegt dat de combinatie van een spoorstaking en boerenprotesten vrij uitzonderlijk is en adviseert transporteurs de actuele situatie goed te volgen. Daarbij moet rekening worden gehouden met vertragingen bij het goederenvervoer.

Een einde aan de verkeersopstoppingen en -blokkades en het uitvallen van treinen lijkt nog niet in zicht. Zowel de vakbondsbaas van de Duitse treinbestuurders als de voorzitter van de boerenvereniging in Duitsland heeft woensdag met meer acties gedreigd.

Berlijnse luchtbel

Boerenorganisaties protesteren onder meer tegen belastingverhogingen als gevolg van het afschaffen van bepaalde fiscale voordelen voor de landbouwsector. De producten van landbouwers zouden te duur voor de markt worden. Voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse Boerenbond (DBV) viel woensdag fel uit tegen de regering. Volgens Rukwied staat de bevolking achter de protesten, omdat de politici ‘in de ‘Berlijnse luchtbel’ al lang niet meer naar de mensen luisteren.

Spoorwegvakbond GDL ijvert vooral voor loonsverhoging voor het spoorwegpersoneel in verband met de inflatie en een kortere werkweek van 35 uur voor het huidige loon. DB wil van dat laatste niets weten, maar heeft wel meer loon aangeboden. GDL-chef Claus Weselsky eist ‘snel een acceptabel aanbod’ van de werkgevers en zei dat er anders meer acties komen. DB rekent er vooralsnog op dat de treinstaking vrijdagavond 18.00 uur eindigt.

Door de omvang en de gevolgen van de protestacties wordt de positie van de toch al geruime tijd impopulaire regering van SPD, Groenen en FDP verder verzwakt. In recente opiniepeilingen komen de drie samen nog nauwelijks op een aanhang van 33 procent van de ondervraagden uit. De rechtse oppositiepartij AfD vaart wel en is naar 22 procent gestegen in peilingen, de tweede plaats, en de centrumrechtse oppositiepartij CDU/CSU staat aan de leiding met 31 procent.