Forse straffen geëist tegen nep-agenten bij beroving truckchauffeur

509 kilo hennep verstopt in lading

De officier van justitie in Den Bosch heeft celstraffen tot 40 maanden gevorderd tegen vier mannen die als agenten verkleed een vrachtwagenchauffeur beroofden van een partij drugs. Het ging om 509 kilo hennep die in de eigenlijke lading verstopt zat.

Foto: Ton Hazewinkel, Shutterstock

Het was een bijzonder goed voorbereide actie, bleek dinsdag op de zitting in Den Bosch. Het is februari 2019 wanneer een Wit-Russische vrachtwagenchauffeur van nep-politieagenten een stopteken krijgt. Hij is met een lading strooikaas op weg van Spanje naar Edam. Ergens in Brabant krijgt hij vanuit een personenauto van een van de nepagenten het teken dat hij moet volgen.

Vrachtbrief

De vrachtwagen volgt de auto tot een tankstation. Als de mannen uitstappen is te zien dat ze een politie-uniform dragen en portofoons hebben. De vrachtwagenchauffeur moet de auto onder druk van de ‘agenten’ volgen tot een loods in Oss. Doel is een zogenaamde controle van de lading. Eenmaal in Oss moet de vrachtwagenchauffeur naar een kantoor waar hij wordt gefouilleerd en zijn paspoort en vrachtbrief worden gecontroleerd.

Tot in de details hebben de nepagenten hun toneelspel uitgewerkt. Om het kantoor op een politiebureau te laten lijken liggen er bijvoorbeeld politiefolders en notitieblokjes met daarop het logo van de politie. De mannen zetten zogenaamd van alles in de computer, waarna er documenten worden uitgeprint en aan hem worden overhandigd. Op een van de documenten is te lezen dat de chauffeur het land moet verlaten. In zijn vrachtwagen wordt hij in het bijzijn van een van de mannen naar de Belgische grens geleid.

Veerdrukpistolen

Omdat de chauffeur het niet vertrouwt, belt hij met de politie. Die komt snel in actie. In en bij de loods vindt de politie de auto die de chauffeur moest volgen en tal van ander bewijs. Het gaat bijvoorbeeld om allerlei goederen die gebruikt zijn door de verdachten: twee veerdrukpistolen, een holster, een notitieboekje, een bonnenboekje van de politie, een headset, jassen met daarop de tekst ‘Police’, een politiepet, handboeien, een pruik, een wapenstok, een bivakmuts en een zaklamp. De veerdrukwapens vertonen sprekende gelijkenis met een echt bestaand vuurwapen van het merk Walther, het merk waarmee de politie schiet.

De politie vindt ook de buit waar het de verdachten om te doen was: meer dan 500 kilo hennep met een totale waarde van anderhalf miljoen euro. Op de spullen vindt de politie DNA en vingerafdrukken van de verdachten. Op grond van deze sporen kan de politie twee jaar later de vier mannen aanhouden. Drie van hem komen uit Oss en één uit Vlijmen.

Medeplegen

Uit verder onderzoek blijkt dat de verdachten de beroving goed hebben voorbereid. Er was zelfs sprake van een draaiboek, waarin de rolverdeling stond beschreven. Volgens de officier van justitie was er sprake van een nauwe samenwerking: ‘Het zijn deze mannen die het plan vooraf bedacht, uitgeschreven en vervolgens ook uitgevoerd hebben. Dat dan niet alle verdachten bij ieder moment aanwezig waren, doet niets af aan het medeplegen. Het hoorde juist bij het plan dat twee mannen de vrachtwagen stilzetten en dat de andere twee zich in het zogenaamde politiebureau bevonden.’

Rechtsorde

De officier van justitie zei tijdens de zitting het bijzonder kwalijk te vinden dat de verdachten gebruik hebben gemaakt van verduisterde en nep-politiespullen en zich zo voordeden als politieagenten. ‘Dit laat zien dat de verdachten geen enkel respect hebben voor de autoriteit van de politie en op de koop toe nemen dat zij hiermee het vertrouwen van de burger in de politie ondermijnen en daarmee ook de rechtsorde.’

Tegen de twee verdachten met het grootste aandeel eist het OM 40 maanden gevangenisstraf. De twee andere verdachten moeten als het aan het OM ligt 32 en 24 maanden de cel in. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Forse straffen geëist tegen nep-agenten bij beroving truckchauffeur | NT

Forse straffen geëist tegen nep-agenten bij beroving truckchauffeur

509 kilo hennep verstopt in lading

De officier van justitie in Den Bosch heeft celstraffen tot 40 maanden gevorderd tegen vier mannen die als agenten verkleed een vrachtwagenchauffeur beroofden van een partij drugs. Het ging om 509 kilo hennep die in de eigenlijke lading verstopt zat.

Foto: Ton Hazewinkel, Shutterstock

Het was een bijzonder goed voorbereide actie, bleek dinsdag op de zitting in Den Bosch. Het is februari 2019 wanneer een Wit-Russische vrachtwagenchauffeur van nep-politieagenten een stopteken krijgt. Hij is met een lading strooikaas op weg van Spanje naar Edam. Ergens in Brabant krijgt hij vanuit een personenauto van een van de nepagenten het teken dat hij moet volgen.

Vrachtbrief

De vrachtwagen volgt de auto tot een tankstation. Als de mannen uitstappen is te zien dat ze een politie-uniform dragen en portofoons hebben. De vrachtwagenchauffeur moet de auto onder druk van de ‘agenten’ volgen tot een loods in Oss. Doel is een zogenaamde controle van de lading. Eenmaal in Oss moet de vrachtwagenchauffeur naar een kantoor waar hij wordt gefouilleerd en zijn paspoort en vrachtbrief worden gecontroleerd.

Tot in de details hebben de nepagenten hun toneelspel uitgewerkt. Om het kantoor op een politiebureau te laten lijken liggen er bijvoorbeeld politiefolders en notitieblokjes met daarop het logo van de politie. De mannen zetten zogenaamd van alles in de computer, waarna er documenten worden uitgeprint en aan hem worden overhandigd. Op een van de documenten is te lezen dat de chauffeur het land moet verlaten. In zijn vrachtwagen wordt hij in het bijzijn van een van de mannen naar de Belgische grens geleid.

Veerdrukpistolen

Omdat de chauffeur het niet vertrouwt, belt hij met de politie. Die komt snel in actie. In en bij de loods vindt de politie de auto die de chauffeur moest volgen en tal van ander bewijs. Het gaat bijvoorbeeld om allerlei goederen die gebruikt zijn door de verdachten: twee veerdrukpistolen, een holster, een notitieboekje, een bonnenboekje van de politie, een headset, jassen met daarop de tekst ‘Police’, een politiepet, handboeien, een pruik, een wapenstok, een bivakmuts en een zaklamp. De veerdrukwapens vertonen sprekende gelijkenis met een echt bestaand vuurwapen van het merk Walther, het merk waarmee de politie schiet.

De politie vindt ook de buit waar het de verdachten om te doen was: meer dan 500 kilo hennep met een totale waarde van anderhalf miljoen euro. Op de spullen vindt de politie DNA en vingerafdrukken van de verdachten. Op grond van deze sporen kan de politie twee jaar later de vier mannen aanhouden. Drie van hem komen uit Oss en één uit Vlijmen.

Medeplegen

Uit verder onderzoek blijkt dat de verdachten de beroving goed hebben voorbereid. Er was zelfs sprake van een draaiboek, waarin de rolverdeling stond beschreven. Volgens de officier van justitie was er sprake van een nauwe samenwerking: ‘Het zijn deze mannen die het plan vooraf bedacht, uitgeschreven en vervolgens ook uitgevoerd hebben. Dat dan niet alle verdachten bij ieder moment aanwezig waren, doet niets af aan het medeplegen. Het hoorde juist bij het plan dat twee mannen de vrachtwagen stilzetten en dat de andere twee zich in het zogenaamde politiebureau bevonden.’

Rechtsorde

De officier van justitie zei tijdens de zitting het bijzonder kwalijk te vinden dat de verdachten gebruik hebben gemaakt van verduisterde en nep-politiespullen en zich zo voordeden als politieagenten. ‘Dit laat zien dat de verdachten geen enkel respect hebben voor de autoriteit van de politie en op de koop toe nemen dat zij hiermee het vertrouwen van de burger in de politie ondermijnen en daarmee ook de rechtsorde.’

Tegen de twee verdachten met het grootste aandeel eist het OM 40 maanden gevangenisstraf. De twee andere verdachten moeten als het aan het OM ligt 32 en 24 maanden de cel in. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.