‘Operatie Pukhus’: Belgische politie beboet 135 cabinekampeerders

202 chauffeurs gecontroleerd

Bij een grootschalige controleactie van politie- en inspectiediensten in Antwerpen zijn maandag 202 vrachtwagenchauffeurs gecontroleerd. Van hen brachten er maar liefst 135 het weekend illegaal in hun cabine door.

vrachtwagen met pannetje eten
35 chauffeurs hadden niet de mogelijkheid om eens in de vier weken naar huis te gaan. Foto: Politie Antwerpen

De actie, Operatie Pukhus gedoopt, begon maandagochtend om 8 uur. De politie sloot het parkeerterrein aan de Noorderlaan in het Antwerpse havengebied af, waar op dat moment 341 vrachtwagens stonden. De aanwezige truckers werden met name gecontroleerd op de regels van het Mobiliteitspakket, zoals de rij- en rusttijden en de terugkeerplicht van vrachtwagens.

In meer dan de helft van de gevallen had de werkgever geen gepaste accommodatie voor de chauffeurs geregeld, waardoor zij in hun cabine sliepen. 135 chauffeurs gingen daarom op de bon.

Terugkeerplicht

Een vrachtwagenchauffeur moet ook minstens elke vier weken de mogelijkheid krijgen om naar huis terug te keren. Voor 35 van de gecontroleerde chauffeurs bleek dat niet geregeld. Daarnaast werden er 70 inbreuken op de terugkeerplicht vastgesteld. Vrachtwagens moeten volgens deze plicht elke acht weken terugkeren naar hun moederland.

De terugkeerplicht staat overigens op losse schroeven na een advies van advocaat-generaal Giovanni Pitruzzella in november vorig jaar. Volgens hem is er geen onderzoek gedaan naar de impact van de regel, terwijl dat wel moet. De terugkeerplicht zou daarom niet legitiem zijn. Het Europees Hof van Justitie gaat vermoedelijk mee met de mening van Pitruzzella, maar heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak.

In totaal deelden de politiediensten voor ruim 250.000 euro aan boetes uit. In de meeste gevallen komen die voor rekening van de transportonderneming, schrijft de politie. Verder worden er onderzoeken ingesteld naar twee bedrijven die van de parkeerplaats hun uitvalsbasis hadden gemaakt. Van een van de bedrijven zijn vijf vrachtwagens in beslag genomen.

‘Operatie Pukhus’: Belgische politie beboet 135 cabinekampeerders | NT

‘Operatie Pukhus’: Belgische politie beboet 135 cabinekampeerders

202 chauffeurs gecontroleerd

Bij een grootschalige controleactie van politie- en inspectiediensten in Antwerpen zijn maandag 202 vrachtwagenchauffeurs gecontroleerd. Van hen brachten er maar liefst 135 het weekend illegaal in hun cabine door.

vrachtwagen met pannetje eten
35 chauffeurs hadden niet de mogelijkheid om eens in de vier weken naar huis te gaan. Foto: Politie Antwerpen

De actie, Operatie Pukhus gedoopt, begon maandagochtend om 8 uur. De politie sloot het parkeerterrein aan de Noorderlaan in het Antwerpse havengebied af, waar op dat moment 341 vrachtwagens stonden. De aanwezige truckers werden met name gecontroleerd op de regels van het Mobiliteitspakket, zoals de rij- en rusttijden en de terugkeerplicht van vrachtwagens.

In meer dan de helft van de gevallen had de werkgever geen gepaste accommodatie voor de chauffeurs geregeld, waardoor zij in hun cabine sliepen. 135 chauffeurs gingen daarom op de bon.

Terugkeerplicht

Een vrachtwagenchauffeur moet ook minstens elke vier weken de mogelijkheid krijgen om naar huis terug te keren. Voor 35 van de gecontroleerde chauffeurs bleek dat niet geregeld. Daarnaast werden er 70 inbreuken op de terugkeerplicht vastgesteld. Vrachtwagens moeten volgens deze plicht elke acht weken terugkeren naar hun moederland.

De terugkeerplicht staat overigens op losse schroeven na een advies van advocaat-generaal Giovanni Pitruzzella in november vorig jaar. Volgens hem is er geen onderzoek gedaan naar de impact van de regel, terwijl dat wel moet. De terugkeerplicht zou daarom niet legitiem zijn. Het Europees Hof van Justitie gaat vermoedelijk mee met de mening van Pitruzzella, maar heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak.

In totaal deelden de politiediensten voor ruim 250.000 euro aan boetes uit. In de meeste gevallen komen die voor rekening van de transportonderneming, schrijft de politie. Verder worden er onderzoeken ingesteld naar twee bedrijven die van de parkeerplaats hun uitvalsbasis hadden gemaakt. Van een van de bedrijven zijn vijf vrachtwagens in beslag genomen.