De oprichters van Passport Logistics, de projectontwikkelaar Monevest in Dallas en transportgroep Seafield in Londen, hebben een haalbaarheidsonderzoek laten verrichten. Daaruit blijkt een grote behoefte aan distributiecentra in Europa die tegelijkertijd functioneren als verzamelgebouw voor kleinere en middelgrote exporteurs uit de VS en Azie. “Deze bedrijven willen graag profiteren van de liberalisering in de EG, maar schrikken terug voor de operationele kosten. Passport kan hun distributie overnemen en zorgen voor huisvesting van de verkoopstaf” , aldus executive vice president Dennis Crosby.
Passport, dat gezien de betere bereikbaarheid voor haar klanten en de aard van de goederen alle centra in de buurt van een luchthaven zal neerzetten, richt zich op ‘high tech’, ‘high value’ en ‘high density’. Hierin zit onder meer medische apparatuur, vliegtuig- en computeronderdelen. “Ik vind dat andere distributiecentra zich vaak te breed orienteren” , merkt Crosby op. “Wij blijven ons te allen tijde richten op dit segment.” Het bedrijf wil vooral hoge ogen gooien bij de technische ondersteuning (assemblage, modificatie, reparatie, schoonmaken) van het distributieproces.
Ook komen er centra in Rotterdam, Kopenhagen, Hamburg, Berlijn, Dusseldorf, Keulen, Frankfurt, Stuttgart, Munchen, Brussel, Parijs, Lyon, Milaan, Rome, Barcelona, Madrid, Lissabon, Londen, Manchester en Glasgow. De tweede bedrijfseenheid is in Brussel gepland. Het centrum in Amsterdam is begin volgend jaar operationeel. Er zullen zo’n 25 mensen komen te werken. Deze zullen expeditie en transport, warehouse services, customer support services, technical support services en het secretariaat onder hun hoede nemen.
Pril stadium
Alle Europese centra krijgen hetzelfde ‘design’. Crosby: “Daarbij is vooral gelet op een goed contact tussen kantoor- en loodsruimte. Zo kan de regionale staf van onze klant de distributie in de gaten houden zonder dat hij de operationele zorgen draagt.” De oppervlakte van de Amsterdamse eenheid bedraagt 6.600 vierkante meter, waarvan 2000 vierkante meter bestaat uit kantorencomplex. Passport heeft een optie op 10.000 vierkante meter grond genomen bij de Schiphol Area Development Company (SADC), exploitant van bedrijventerrein Schiphol-Rijk.
Het hele plan bevindt zich nog in een pril stadium. “Er is nog geen enkel contract getekend met een verlader” , bevestigt Crosby. In Nederland zouden twee middelgrote computerbedrijven op het punt staan te tekenen. “In Dallas is Passport nog maar net begonnen met de acquisitie. Een viertal grote bedrijven tonen interesse. Verder zit er nog een aantal kleine ondernemingen op de wip.”
De bedrijfseenheid in Amsterdam heeft nog geen overeenkomsten gesloten met wegvervoerders. Er is wel een transportonderneming in Lisse, Tukker, dat onder de Seafield-groep valt. In enkele maanden tijd moeten er vijf intra- Europese wegvervoerders worden gevonden. Volgens Passport bestaat er namelijk geen transporteur die een groupage-netwerk biedt voor heel de EG. Zo’n netwerk is wel nodig omdat Passport de logistiek van kleine bedrijven verzorgt. De onderneming heeft nog behoefte aan een specialist voor de Benelux, Duitsland, Italie, Scandinavie en Zuid-Europa.
Vervolg op pagina 6
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?