Terminal Meppel of Kampen heeft kans van slagen

ZWOLLE – In de regio Kampen/Meppel/Zwolle is voor een multimodale containerterminal een marktpotentieel van 10.000 tot 15.000 maritieme containers aanwezig. Als vestigingsplaats zou het beste voor Meppel of Kampen kunnen worden gekozen. In beide plaatsen is een renderende weg/waterterminal te realiseren.

Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek dat de Overijsselse Ontwikkelings Maatschappij (OOM) en Logitech gezamenlijk hebben uitgevoerd in opdracht van de provincies Overijssel en Drente, de gemeenten Zwolle, Meppel en Kampen en de rijksverkeersinspectie. De uitkomsten daarvan werden gepresenteerd in Zwolle, aan boord van het promotieschip ‘Hanzestad’ van Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB).
Verladers en wegvervoerders spraken hun voorkeur uit voor Zwolle, dat met de goede aansluiting op het goederenrailnet en het hoofdwegennet een goede vestigingsplaats voor een weg/railterminal zou zijn. In de Overijsselse hoofdstad zijn op korte termijn echter geen geschikte lokaties voorhanden. Afgezien daarvan zouden er te omvangrijke investeringen zijn vereist.
De onderzoekers gaan er vanuit dat de markt van het gecombineerd vervoer de komende jaren wordt verdeeld. “Daarom is de realisering van een terminal binnen drie jaar gewenst” , stellen zij in hun rapport. Grote investeringen zouden de overslagkosten te hoog doen uitvallen om het gecombineerd vervoer te kunnen laten concurreren met het wegvervoer.
Zowel Kampen als Meppel beschikken over een lokatie die wel voldoet aan de eisen. Het gaat hierbij om respectievelijk de Haatlandhaven en het Industrieterrein Oevers. Het gaat in beide gevallen om een weg/waterterminal. Uit de lokatiestudie komt een lichte voorkeur voor Meppel naar voren. Er is door de betrokken provinciale en gemeentelijke overheden geen bestuurlijke voorkeur uitgesproken.
Bij de uiteindelijke keuze speelt de exploitant die het initiatief moet nemen, een belangrijke rol. Zoals bekend heeft Multimodal Containers Service (MCS) al vergevorderde plannen voor een terminal in Meppel. MCS, waarin het Harlinger Overslag en Veembedrijf, Alpina Scheepvaart Mij. en Transportbedrijf K.J. van Dorsten en Scheepswerf de Kaap samenwerken, presenteert morgen in Meppel zijn plannen.
Zie verder pagina 4.

Door Martin Dekker

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Terminal Meppel of Kampen heeft kans van slagen | NT

Terminal Meppel of Kampen heeft kans van slagen

ZWOLLE – In de regio Kampen/Meppel/Zwolle is voor een multimodale containerterminal een marktpotentieel van 10.000 tot 15.000 maritieme containers aanwezig. Als vestigingsplaats zou het beste voor Meppel of Kampen kunnen worden gekozen. In beide plaatsen is een renderende weg/waterterminal te realiseren.

Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek dat de Overijsselse Ontwikkelings Maatschappij (OOM) en Logitech gezamenlijk hebben uitgevoerd in opdracht van de provincies Overijssel en Drente, de gemeenten Zwolle, Meppel en Kampen en de rijksverkeersinspectie. De uitkomsten daarvan werden gepresenteerd in Zwolle, aan boord van het promotieschip ‘Hanzestad’ van Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB).
Verladers en wegvervoerders spraken hun voorkeur uit voor Zwolle, dat met de goede aansluiting op het goederenrailnet en het hoofdwegennet een goede vestigingsplaats voor een weg/railterminal zou zijn. In de Overijsselse hoofdstad zijn op korte termijn echter geen geschikte lokaties voorhanden. Afgezien daarvan zouden er te omvangrijke investeringen zijn vereist.
De onderzoekers gaan er vanuit dat de markt van het gecombineerd vervoer de komende jaren wordt verdeeld. “Daarom is de realisering van een terminal binnen drie jaar gewenst” , stellen zij in hun rapport. Grote investeringen zouden de overslagkosten te hoog doen uitvallen om het gecombineerd vervoer te kunnen laten concurreren met het wegvervoer.
Zowel Kampen als Meppel beschikken over een lokatie die wel voldoet aan de eisen. Het gaat hierbij om respectievelijk de Haatlandhaven en het Industrieterrein Oevers. Het gaat in beide gevallen om een weg/waterterminal. Uit de lokatiestudie komt een lichte voorkeur voor Meppel naar voren. Er is door de betrokken provinciale en gemeentelijke overheden geen bestuurlijke voorkeur uitgesproken.
Bij de uiteindelijke keuze speelt de exploitant die het initiatief moet nemen, een belangrijke rol. Zoals bekend heeft Multimodal Containers Service (MCS) al vergevorderde plannen voor een terminal in Meppel. MCS, waarin het Harlinger Overslag en Veembedrijf, Alpina Scheepvaart Mij. en Transportbedrijf K.J. van Dorsten en Scheepswerf de Kaap samenwerken, presenteert morgen in Meppel zijn plannen.
Zie verder pagina 4.

Door Martin Dekker

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement