Verkoop Neddrill levert Nedlloyd 250 miljoen gulden boekwinst op

ROTTERDAM – De Nedlloyd-groep verwacht een boekwinst van zo’n 250 miljoen gulden te behalen op de aangekondigde verkoop van offshore-dochter Neddrill. De hoogte van de boekwinst is afhankelijk van de dollarkoers en van de koers van de aandelen van het Amerikaanse Noble Drilling Company, dat Neddrill wil overnemen.

Noble legt 300 miljoen dollar contant en vijf miljoen eigen aandelen op tafel. De koers van Noble bedraagt nu ongeveer tien dollar. De prijs kan nog veranderen als het boekenonderzoek verrassingen oplevert. Woordvoerder H. Lammerts van Bueren verwacht dat dit ‘due diligence’ onderzoek twee tot drie maanden in beslag zal nemen. De transactie wordt pas definitief als het boekenonderzoek is afgerond.

Nedlloyd wil de opbrengst vooral gebruiken om de rentedragende schuld te verminderen. ,,Die is nog steeds te hoog. Enkele jaren geleden hebben we aangekondigd om de schuldenlast met 500 miljoen gulden te verminderen. Dat niveau hebben we nog niet bereikt”, aldus Van Bueren. Volgens hem is vermindering van de schuldenlast voor iedereen de beste besteding: ,,Voor het personeel, voor de aandeelhouders en voor de groep.”

Volgens hem zal de opbrengst niet in nieuwe schepen worden gestoken. Medio vorig jaar werd bekend dat Nedlloyd Lijnen twee nieuwe grote containerschepen wilde bestellen. Die bestelling moest eind vorig jaar echter voor onbepaalde tijd worden uitgesteld toen bleek dat de concernresultaten zwaar tegenvielen.

Het concern meldde dat op 9 oktober en de koers kreeg vervolgens een enorme opdoffer. Enkele weken geleden kreeg de koers van Nedlloyd opnieuw een knauw toen bleek dat de tarieven op het Verre Oosten onder druk van de moordende concurrentie dramatisch zijn gedaald.

Volgens Van Bueren is vermindering van de rentedragende schuld ook belangrijk om het vertrouwen van de financiele wereld in het concern te verstevigen. ,,We hadden dat vertrouwen terug, maar door de profit warning van vorig jaar had het toch weer een deuk opgelopen.”

Integrale overname

Noble wil de activiteiten van Neddrill integraal overnemen, inclusief het netto werkkapitaal van ongeveer 25 miljoen dollar. De overgang van alle personeel (ruim 650 mensen plus zo’n 250 contractanten) is gegarandeerd, aldus de Nedlloyd-woordvoerder. Zolang Neddrill nog niet is overgedragen, komen de resultaten aan het Neddloyd-concern ten goede.

De Neddrill-vloot omvat negen eenheden: twee boorschepen (voorzien van dynamic positioning), zes zelfheffende booreilanden die op de Noordzee worden ingezet en een half-afzinkbaar booreiland. Neddrill exploiteert in een samenwerkingsverband nog een derde boorschip met dynamic positioning.

Neddrill is vooral actief op de Noordzee en is daarmee complementair aan Noble, dat vooral werkt in de Golf van Mexico, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en West-Afrika. Met de overname versterkt Noble zijn positie als een van de grootste ‘drilling contractors’ in de wereld. De vloot van de Amerikaanse groep komt op 55 eenheden.

De ‘Neddrill 6’ is een van de halfafzinkbare booreilanden, die aan Noble worden verkocht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Verkoop Neddrill levert Nedlloyd 250 miljoen gulden boekwinst op | NT

Verkoop Neddrill levert Nedlloyd 250 miljoen gulden boekwinst op

ROTTERDAM – De Nedlloyd-groep verwacht een boekwinst van zo’n 250 miljoen gulden te behalen op de aangekondigde verkoop van offshore-dochter Neddrill. De hoogte van de boekwinst is afhankelijk van de dollarkoers en van de koers van de aandelen van het Amerikaanse Noble Drilling Company, dat Neddrill wil overnemen.

Noble legt 300 miljoen dollar contant en vijf miljoen eigen aandelen op tafel. De koers van Noble bedraagt nu ongeveer tien dollar. De prijs kan nog veranderen als het boekenonderzoek verrassingen oplevert. Woordvoerder H. Lammerts van Bueren verwacht dat dit ‘due diligence’ onderzoek twee tot drie maanden in beslag zal nemen. De transactie wordt pas definitief als het boekenonderzoek is afgerond.

Nedlloyd wil de opbrengst vooral gebruiken om de rentedragende schuld te verminderen. ,,Die is nog steeds te hoog. Enkele jaren geleden hebben we aangekondigd om de schuldenlast met 500 miljoen gulden te verminderen. Dat niveau hebben we nog niet bereikt”, aldus Van Bueren. Volgens hem is vermindering van de schuldenlast voor iedereen de beste besteding: ,,Voor het personeel, voor de aandeelhouders en voor de groep.”

Volgens hem zal de opbrengst niet in nieuwe schepen worden gestoken. Medio vorig jaar werd bekend dat Nedlloyd Lijnen twee nieuwe grote containerschepen wilde bestellen. Die bestelling moest eind vorig jaar echter voor onbepaalde tijd worden uitgesteld toen bleek dat de concernresultaten zwaar tegenvielen.

Het concern meldde dat op 9 oktober en de koers kreeg vervolgens een enorme opdoffer. Enkele weken geleden kreeg de koers van Nedlloyd opnieuw een knauw toen bleek dat de tarieven op het Verre Oosten onder druk van de moordende concurrentie dramatisch zijn gedaald.

Volgens Van Bueren is vermindering van de rentedragende schuld ook belangrijk om het vertrouwen van de financiele wereld in het concern te verstevigen. ,,We hadden dat vertrouwen terug, maar door de profit warning van vorig jaar had het toch weer een deuk opgelopen.”

Integrale overname

Noble wil de activiteiten van Neddrill integraal overnemen, inclusief het netto werkkapitaal van ongeveer 25 miljoen dollar. De overgang van alle personeel (ruim 650 mensen plus zo’n 250 contractanten) is gegarandeerd, aldus de Nedlloyd-woordvoerder. Zolang Neddrill nog niet is overgedragen, komen de resultaten aan het Neddloyd-concern ten goede.

De Neddrill-vloot omvat negen eenheden: twee boorschepen (voorzien van dynamic positioning), zes zelfheffende booreilanden die op de Noordzee worden ingezet en een half-afzinkbaar booreiland. Neddrill exploiteert in een samenwerkingsverband nog een derde boorschip met dynamic positioning.

Neddrill is vooral actief op de Noordzee en is daarmee complementair aan Noble, dat vooral werkt in de Golf van Mexico, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en West-Afrika. Met de overname versterkt Noble zijn positie als een van de grootste ‘drilling contractors’ in de wereld. De vloot van de Amerikaanse groep komt op 55 eenheden.

De ‘Neddrill 6’ is een van de halfafzinkbare booreilanden, die aan Noble worden verkocht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement