BREMERHAVEN (NT) – De Duitse stuwadoor BLG verwacht dit jaar 22 miljoen ton lading over te slaan, een groei van drieënhalf procent. De containeroverslag komt naar verwachting uit op 1,8 miljoen teu en er zullen voor het eerst meer dan één miljoen auto’s geladen en gelost worden.
BLG-topman H. Pöhl toonde zich zeer tevreden over de gang van zaken in het eerste hele jaar na de ingrijpende herstructurering van vorig jaar. De logistiek-divisie haalde het dit jaar een zeer grote opdracht van Volkswagen binnen voor de export van auto-onderdelen via Bremerhaven. Voor dat project neemt VW 140 mensen extra in dienst.
Het havenconcern sloot dit jaar bovendien een alliantie met Maersk en Sea-Land voor de bouw van een nieuwe terminal, NTB North Sea Terminals, met een capaciteit van een half miljoen containers Volgens Pöhl worden de twee lijnen daarmee voor een lange periode aan de Duitse haven gebonden.

BLG wil verder een joint venture aangaan met de Hamburgse stuwadoor Eurokai, waarmee het bedrijf een sterke positie in de hele Duitse havensector zou krijgen. Volgens Pöhl is het voor het succes van de joint venture cruciaal dat de terminals aan de Weser zo snel mogelijk uitgebreid kunnen worden. De uitdieping van de Weser ligt op schema en kan begin volgend jaar waarschijnlijk voltooid worden.

Het uitbaggeren van de Weser moet begin volgend jaar klaar zijn, waardoor de BLG-terminals ook voor de nieuwste generatie Maersk-schepen bereikbaar zullen zijn.