Kentekenplicht voor Engelse trailers uitgesteld

Den Haag. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de handhaving van de kentekenplicht voor buitenlandse getrokken eenheden uit te stellen tot uiterlijk 1 september 2005. In de komende twee jaar moeten het ministerie van Justitie en de brancheorganisaties Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) samen een werkbare oplossing vinden voor de buitenlandse trailers. Deze moeten wel zijn voorzien van het kenteken van de trekkende eenheid.
KNV en TLN eisten eind vorige week van minister Donner van Justitie duidelijkheid over het gedogen van Britse trailers die niet zijn voorzien van een eigen kentekenplaat.
Sinds gisteren moeten alle aanhangwagens en opleggers die zwaarder wegen dan 750 kilo over een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat beschikken. De Britse trailers hebben geen eigen kenteken, omdat die verplichting nog niet is ingevoerd in Groot-Brittannië. De trailers komen met de veerboot vanuit dat land naar Nederland, waarna Nederlandse vrachtwagens ze naar de plaats van bestemming brengen.
Om het gebruik achter vrachtwagens met een Nederlands kenteken toch mogelijk te maken, was een ingewikkelde regeling bedacht die extra kosten met zich mee zou brengen en volgens KNV en TLN in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar is: de BO-regeling. Deze gold voor aanhangers en opleggers uit landen waar op dit moment geen zelfstandig kenteken is voorgeschreven voor deze voertuigen: Verenigd Koninkrijk, Ierland, Griekenland en Luxemburg. Deze regeling hield dat voor deze aanhangers en opleggers voor gebruik in Nederland een Nederlands kenteken kan worden aangevraagd met de lettergroep BO. Brancheorganisaties in binnen- en buitenland hebben al aangegeven dat uitvoering van de BO-regeling slecht aansluit bij het logistieke proces, vooral van ferry-vervoerders. Ze noemden de werkwijze ‘omslachtig en kostenverhogend’.
,,We zijn natuurlijk heel blij met het besluit van het Openbaar Ministerie’’, zegt een woordvoerder van TLN. ,,Vanaf het begin hebben we tegen de BO-regeling geageerd, omdat die heel tijdrovend is. We betreuren alleen wel dat het besluit om één minuut voor twaalf is genomen. Veel bedrijven zijn onnodig op kosten gejaagd, omdat ze al BO-bewijzen hadden gekocht met de bijbehorende kentekenplaten. Die mogen natuurlijk wel worden gebruikt, maar het is wel voor niks geweest. Dit heeft de sector ongeveer honderdduizend euro gekost. Bedrijven die erop hebben gegokt dat de regeling zou worden afgeblazen, zitten goed. Hopelijk kan de oude constructie worden gehandhaafd, tot de kentekenplicht ook in Groot-Brittannië is ingevoerd.’’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Kentekenplicht voor Engelse trailers uitgesteld | NT

Kentekenplicht voor Engelse trailers uitgesteld

Den Haag. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de handhaving van de kentekenplicht voor buitenlandse getrokken eenheden uit te stellen tot uiterlijk 1 september 2005. In de komende twee jaar moeten het ministerie van Justitie en de brancheorganisaties Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) samen een werkbare oplossing vinden voor de buitenlandse trailers. Deze moeten wel zijn voorzien van het kenteken van de trekkende eenheid.
KNV en TLN eisten eind vorige week van minister Donner van Justitie duidelijkheid over het gedogen van Britse trailers die niet zijn voorzien van een eigen kentekenplaat.
Sinds gisteren moeten alle aanhangwagens en opleggers die zwaarder wegen dan 750 kilo over een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat beschikken. De Britse trailers hebben geen eigen kenteken, omdat die verplichting nog niet is ingevoerd in Groot-Brittannië. De trailers komen met de veerboot vanuit dat land naar Nederland, waarna Nederlandse vrachtwagens ze naar de plaats van bestemming brengen.
Om het gebruik achter vrachtwagens met een Nederlands kenteken toch mogelijk te maken, was een ingewikkelde regeling bedacht die extra kosten met zich mee zou brengen en volgens KNV en TLN in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar is: de BO-regeling. Deze gold voor aanhangers en opleggers uit landen waar op dit moment geen zelfstandig kenteken is voorgeschreven voor deze voertuigen: Verenigd Koninkrijk, Ierland, Griekenland en Luxemburg. Deze regeling hield dat voor deze aanhangers en opleggers voor gebruik in Nederland een Nederlands kenteken kan worden aangevraagd met de lettergroep BO. Brancheorganisaties in binnen- en buitenland hebben al aangegeven dat uitvoering van de BO-regeling slecht aansluit bij het logistieke proces, vooral van ferry-vervoerders. Ze noemden de werkwijze ‘omslachtig en kostenverhogend’.
,,We zijn natuurlijk heel blij met het besluit van het Openbaar Ministerie’’, zegt een woordvoerder van TLN. ,,Vanaf het begin hebben we tegen de BO-regeling geageerd, omdat die heel tijdrovend is. We betreuren alleen wel dat het besluit om één minuut voor twaalf is genomen. Veel bedrijven zijn onnodig op kosten gejaagd, omdat ze al BO-bewijzen hadden gekocht met de bijbehorende kentekenplaten. Die mogen natuurlijk wel worden gebruikt, maar het is wel voor niks geweest. Dit heeft de sector ongeveer honderdduizend euro gekost. Bedrijven die erop hebben gegokt dat de regeling zou worden afgeblazen, zitten goed. Hopelijk kan de oude constructie worden gehandhaafd, tot de kentekenplicht ook in Groot-Brittannië is ingevoerd.’’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement