De aftrap voor de baggerwerken werd gegeven door de voetballegendes en Liverpool-iconen Bobby Charlton en Kenny Dalglish. De terminal (artist’s impression) wordt gebouwd op gewonnen land in de rivier de ‘Mersey’ op een plaats die bekend staat als de ‘Seaforth Triangle’. De nieuwe terminal zal er een waterdiepte langs de kade van 16,5 m. krijgen, voldoende om superpostpanamax-schepen van 13.500 teu te ontvangen.

De nieuwe terminal zal uitgerust worden met 8 laadbruggen voor los- en laadoperaties en met 27 RMGC’s. Peel Ports wil de nieuwe terminal uitbouwen als hub voor Ierland en het noorden van het VK. Volgens topman Mark Whitworth van de Britse havengroep groeit de belangstelling vanwege deepsea operatoren voor Liverpool. In de voorbije 18 maanden zijn zowel APL als Evergreen en Zim van start gegaan met feederdiensten op Liverpool.