“Havenbeleid in Antwerpen politiseert”

Havens

In de grote Deltahavens is men tevreden met een lokaal bestuur dat de haven voldoende autonomie laat. Maar in Antwerpen kleurt het havenbeleid iets politieker dan in Rotterdam.

Dat bleek op een debat, georganiseerd in Antwerpen door het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren, waaraan de Rotterdamse havenwethouder Jeannette Baljeu en de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (foto) deelnamen.

Op de vraag of het huidige beleidsmodel met een lokale verankering nog voldeed, zei Marc Van Peel. “Ik ben altijd een voorstander geweest van een autonoom havenbedrijf onder de controle van de stad, waarvan de haven deel uitmaakt. Ik heb al vele malen in het buitenland de dramatische conflicten gezien die voorkomen tussen een centraal gestuurd havenbeleid en een lokaal gerunde stad of gemeente.”

“Maar ik moet helaas vaststellen dat in Antwerpen de politisering van het Havenbedrijf is ingezet. Dat is tegelijk de zwakte van zo’n model. Toch vind ik dat het loskoppelen van de lokale overheden uit het havenbestuur een stap te ver zou gaan.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

“Havenbeleid in Antwerpen politiseert” | NT

“Havenbeleid in Antwerpen politiseert”

Havens

In de grote Deltahavens is men tevreden met een lokaal bestuur dat de haven voldoende autonomie laat. Maar in Antwerpen kleurt het havenbeleid iets politieker dan in Rotterdam.

Dat bleek op een debat, georganiseerd in Antwerpen door het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren, waaraan de Rotterdamse havenwethouder Jeannette Baljeu en de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (foto) deelnamen.

Op de vraag of het huidige beleidsmodel met een lokale verankering nog voldeed, zei Marc Van Peel. “Ik ben altijd een voorstander geweest van een autonoom havenbedrijf onder de controle van de stad, waarvan de haven deel uitmaakt. Ik heb al vele malen in het buitenland de dramatische conflicten gezien die voorkomen tussen een centraal gestuurd havenbeleid en een lokaal gerunde stad of gemeente.”

“Maar ik moet helaas vaststellen dat in Antwerpen de politisering van het Havenbedrijf is ingezet. Dat is tegelijk de zwakte van zo’n model. Toch vind ik dat het loskoppelen van de lokale overheden uit het havenbestuur een stap te ver zou gaan.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement