Scheuer volgt in de nieuwe Grote Coalitie van CDU/CSU en SPD, zijn partijgenoten Alexander Dobrindt en Christian Schmidt op. De laatste nam de post enige maanden waar tijdens de coalitiebesprekingen tussen de ‘Union’ van CDU en CSU en de sociaal-democraten.

De nieuwe man op het verkeersministerie in Berlijn is sinds 2002 lid van de Bondsdag. Van 2009 tot en met 2013 was hij al parlementair staatssecretaris van het toenmalige Bondsministerie voor Verkeer, Bouw en Stadsontwikkeling.

Zijn partij, de CSU, schoof vorige week al twee kandidaten naarvoren voor het verkeersministerschap in een nieuwe ‘Grosse Koalition’ (GroKo), hoewel nog moest blijken of de ongeveer een kwart miljoen SPD-leden daar hun zegen aan zouden geven. De tegenstrever van Scheuer was partijgenote Dorothee Bär, die hem in 2013 opvolgde als parlementair verkeersstaatssecretaris.

Vandaag is de beslissing van de CSU-top uitgevallen ten gunste van Scheuer. De partij mag drie politici inbrengen in het nieuwe kabinet-Merkel. Eén andere post stond al vast: CSU-partijleider Horst Seehofer, wordt de nieuwe minister van binnenlandse zaken.

De SPD-leden hebben de afgelopen weken schriftelijk kunnen stemmen over hernieuwde deelname aan een kabinet met de Union. Ze gaven met tweederde meerderheid hun goedkeuring aan GroKo. Hun partij wilde eerst in de oppositie plaatsnemen na een vrij fors zetelverlies, maar heeft nu besloten de bestaande coalitie voort te zetten.

Dat gebeurde nadat bondskanselier Angela Merkel mislukte coalitieonderhandelingen voerde met de liberale FDP, die zich ineens uit het formatieoverleg terugtrok. Zou de SPD in meerderheid nee hebben gezegd tegen een nieuwe GroKo, dan zouden nieuwe verkiezingen niet uitgesloten zijn geweest en hadden zowel de Union als de SPD mogelijk andermaal zetels in de Bondsdag zijn kwijtgeraakt.

Andreas Scheuer is niet geheel onbesproken. In 2014 kwam aan het licht dat hij in zijn dissertatie (studie politieke wetenschappen) aan de Karls-Universität in Praag zonder bronvermelding flinke lappen tekst uit publicaties van anderen zou hebben overgeschreven. Van die blaam werd Scheuer nog in hetzelfde jaar gezuiverd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement