De Vlaamse Waterweg voerde de trajectcontrole in maart dit jaar in. De waterwegbeheerder is positief verrast door het geringe aantal overtredingen. Die worden manueel vastgesteld. De verschillende sluiswachters op het Vlaamse deel van het kanaal geven elkaar de doorvaarttijden van elk schip door. Naargelang zijn diepgang mag een schip een bepaalde vaarsnelheid niet overschrijden. Gemiddeld is dit vijftien kilometer per uur.

Een schip dat te snel vaart kan een golfslag veroorzaken die zowel de oevers van het kanaal als de aangemeerde schepen kan beschadigen. Daarom heeft De Vlaamse Waterweg de snelheidsbeperking en de trajectcontrole ingevoerd. De extra wachttijd bedraagt ongeveer het dubbele van de tijdwinst die een schipper realiseert door te snel te varen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement