Op de kanalen, rivieren en meren van Nederland ging het in 2021 in totaal 1.225 keer mis, blijkt uit het rapport. In 2020 werden nog 1.243 scheepsongevallen geregistreerd. Ook het aantal geregistreerde ernstige scheepsongevallen is afgenomen ten opzichte van 2020. In de beroepsvaart daalde het aantal ongevallen van 96 naar 78.

Op de Noordzee namen de ongelukken juist toe. Een jaar geleden werden 31 incidenten geregistreerd, over heel 2021 waren dit er 42. De toename is wel in lijn met de trend van de afgelopen jaren.

Vanuit de overheid zijn er meerdere initiatieven om het aantal ongevallen verder omlaag te brengen. Zo is er de laatste jaren meer aandacht voor de scheiding van beroeps- en recreatievaart. Bovendien ontwikkelde de overheid de Vaar Melder-app, waar vaarweggebruikers melding kunnen maken van gevaarlijk vaargedrag of achterstallig onderhoud van de vaarwegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement