De subsidie is bedoeld voor vier projecten in drie havens: de Willem Alexander Haven in Roermond, de haven van Chemelot in Stein en de Beatrixhaven in Maastricht, alle drie onderdeel van het Blueports netwerk in de provincie. De totale investering wordt geschat op 76,3 miljoen euro. De EU trekt 37,4 miljoen uit voor deze vier projecten, de overige miljoenen komen vanuit het  bedrijfsleven.

Vier projecten

In Port of Roermond moet hoogwaterbescherming worden gecombineerd met de aanleg van logistieke kades.

Chemelot wil in Stein starten met de doorontwikkeling van de haven. Hier moet meer ruimte komen voor circulaire ladingstroming. Het gaat dan bijvoorbeeld om korrels die gemaakt zijn van huishoudelijk restafval die als grondstof voor de fabrieken in het industriegebied dienen.

In de Beatrixhaven Maastricht wil overslagbedrijf L’Ortye een watergebonden reststromen-terminal realiseren. Doorvoor moeten vloeistofdichte op- en overslagvoorzieningen worden gebouwd. De subsidie wordt bij l’Ortye in in Maastricht bovendien ingezet voor de aanleg van walstroom voor de binnenvaart.

Façade Beton, onderdeel van de Berding Groep, wil in de Beatrixhaven in Maastricht een nieuwe kade bouwen om samen met de aangrenzende betonbedrijven 200.000 ton lading van weg naar water te verwerken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement