Vlaanderen steekt 2,5 miljoen euro extra in modal shift binnenvaart

containervervoer

De Vlaamse overheid maakt 2,5 miljoen vrij om meer goederen via de binnenvaart van en naar de Vlaamse zeehavens te vervoeren. Met de subsidie moeten lijndiensten worden opgezet om containers te vervoeren op onder meer het Albertkanaal en in de Gentse Kanaalzone.

Foto: Chedko, Shutterstock

De nieuwe miljoenen zijn voor een tweede ronde van het impulsprogramma ‘Versnelling modal shift’. Het programma startte in 2022 en wordt nu verlengd tot eind 2025 met een opgehoogd budget. Eerder was al 10 miljoen uitgetrokken, verdeeld over vier jaar. Daar komt nu 2,5 miljoen bovenop.

De oproep richt zich tot inlandterminals, binnenvaartoperatoren en andere partijen die goederen via de waterweg vervoeren. De bedoeling is met name om meer containers die van en naar de zeehavens van North Sea Port en Port of Antwerp-Bruges bewegen, van de weg te halen en naar de binnenvaart te verplaatsen. Want: ‘Meer binnenvaart verlicht de druk op het wegennet en doet de uitstoot dalen’, is te lezen in de aankondiging van het Vlaamse departement van Mobiliteit en openbare werken.

Tot 3 november 2023 kunnen projectvoorstellen worden ingediend om corridorshuttles en terminal-hub-shuttles op te zetten. Dat houdt in dat ladingen van verschillende terminals op een vaarroute moeten worden gecombineerd, om daarmee voldoende volume te halen om lijndiensten tussen de zeehavens en inlandterminals op te zetten.

De stuurgroep, die is samengesteld vanuit departement in samenwerking met bouwgroep Lantis en havenbedrijven Port of Antwerp-Bruges en North Sea Port, heeft de volgende corridors op het oog: Albertkanaal, Zuid- en Centraal-Nederland, Brussel-Schelde en de Gentse Kanaalzone.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Vlaanderen steekt 2,5 miljoen euro extra in modal shift binnenvaart | NT

Vlaanderen steekt 2,5 miljoen euro extra in modal shift binnenvaart

containervervoer

De Vlaamse overheid maakt 2,5 miljoen vrij om meer goederen via de binnenvaart van en naar de Vlaamse zeehavens te vervoeren. Met de subsidie moeten lijndiensten worden opgezet om containers te vervoeren op onder meer het Albertkanaal en in de Gentse Kanaalzone.

Foto: Chedko, Shutterstock

De nieuwe miljoenen zijn voor een tweede ronde van het impulsprogramma ‘Versnelling modal shift’. Het programma startte in 2022 en wordt nu verlengd tot eind 2025 met een opgehoogd budget. Eerder was al 10 miljoen uitgetrokken, verdeeld over vier jaar. Daar komt nu 2,5 miljoen bovenop.

De oproep richt zich tot inlandterminals, binnenvaartoperatoren en andere partijen die goederen via de waterweg vervoeren. De bedoeling is met name om meer containers die van en naar de zeehavens van North Sea Port en Port of Antwerp-Bruges bewegen, van de weg te halen en naar de binnenvaart te verplaatsen. Want: ‘Meer binnenvaart verlicht de druk op het wegennet en doet de uitstoot dalen’, is te lezen in de aankondiging van het Vlaamse departement van Mobiliteit en openbare werken.

Tot 3 november 2023 kunnen projectvoorstellen worden ingediend om corridorshuttles en terminal-hub-shuttles op te zetten. Dat houdt in dat ladingen van verschillende terminals op een vaarroute moeten worden gecombineerd, om daarmee voldoende volume te halen om lijndiensten tussen de zeehavens en inlandterminals op te zetten.

De stuurgroep, die is samengesteld vanuit departement in samenwerking met bouwgroep Lantis en havenbedrijven Port of Antwerp-Bruges en North Sea Port, heeft de volgende corridors op het oog: Albertkanaal, Zuid- en Centraal-Nederland, Brussel-Schelde en de Gentse Kanaalzone.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement