Kapitein cruiseschip krijgt 5,5 jaar cel voor aanvaring Donau

27 doden

De kapitein van een cruiseschip dat in 2019 betrokken was bij een dodelijke aanvaring op de Donau in Boedapest, is veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf. Er vielen 27 doden toen het schip in de Hongaarse hoofdstad tegen een rondvaartboot botste. Het was de grootste ramp in een halve eeuw op de Donau.

De Viking Sigyn raakte op 29 mei 2019 het toeristenbootje Hableány onder een brug, toen het hard aan het regenen was. Het kleinere vaartuig, met 35 mensen aan boord, zonk binnen tientallen seconden. Van de opvarenden kwamen er 27 om het leven: 25 Zuid-Koreaanse toeristen en de twee Hongaarse bemanningsleden. Eén Zuid-Koreaanse opvarende is nog altijd niet teruggevonden.

De Oekraïense kapitein betuigde dinsdag in de rechtbank “diepe spijt”, kort voordat hij werd veroordeeld voor nalatigheid. “Ik kan niet één minuut ontsnappen aan de herinneringen van deze verschrikkelijke tragedie. Ik kan niet slapen en ik denk dat dit iets is waar ik de rest van mijn leven mee moet leven”, zei hij zichtbaar geëmotioneerd. De zestiger, die al sinds 2019 vastzit, werd vrijgesproken voor het niet verstrekken van hulp aan de schipbreukelingen.

De kapitein focuste zich volgens de aanklagers minutenlang niet op het besturen van het 135 meter lange cruiseschip en gaf zijn personeel niet direct opdracht de schipbreukelingen te helpen. Hij werkte al ongeveer dertig jaar als kapitein toen de aanvaring plaatsvond.

Kapitein cruiseschip krijgt 5,5 jaar cel voor aanvaring Donau | NT

Kapitein cruiseschip krijgt 5,5 jaar cel voor aanvaring Donau

27 doden

De kapitein van een cruiseschip dat in 2019 betrokken was bij een dodelijke aanvaring op de Donau in Boedapest, is veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf. Er vielen 27 doden toen het schip in de Hongaarse hoofdstad tegen een rondvaartboot botste. Het was de grootste ramp in een halve eeuw op de Donau.

De Viking Sigyn raakte op 29 mei 2019 het toeristenbootje Hableány onder een brug, toen het hard aan het regenen was. Het kleinere vaartuig, met 35 mensen aan boord, zonk binnen tientallen seconden. Van de opvarenden kwamen er 27 om het leven: 25 Zuid-Koreaanse toeristen en de twee Hongaarse bemanningsleden. Eén Zuid-Koreaanse opvarende is nog altijd niet teruggevonden.

De Oekraïense kapitein betuigde dinsdag in de rechtbank “diepe spijt”, kort voordat hij werd veroordeeld voor nalatigheid. “Ik kan niet één minuut ontsnappen aan de herinneringen van deze verschrikkelijke tragedie. Ik kan niet slapen en ik denk dat dit iets is waar ik de rest van mijn leven mee moet leven”, zei hij zichtbaar geëmotioneerd. De zestiger, die al sinds 2019 vastzit, werd vrijgesproken voor het niet verstrekken van hulp aan de schipbreukelingen.

De kapitein focuste zich volgens de aanklagers minutenlang niet op het besturen van het 135 meter lange cruiseschip en gaf zijn personeel niet direct opdracht de schipbreukelingen te helpen. Hij werkte al ongeveer dertig jaar als kapitein toen de aanvaring plaatsvond.