Hoe zelfstandig moet het Havenbedrijf zijn?

Er sluimert ongenoegen bij het Havenbedrijf Rotterdam over zijn ‘formele’ moeder, de gemeente Rotterdam. Het bleek weer bij de presentatie van de Havenvisie 2030 vorige week.

Het Havenbedrijf toont daarin een onstuitbare ambitie: tegen die tijd moet de overslag bijna verdubbeld zijn. Dat kost wat aan investeringen, maar dan krijg je ook wat. Nog meer economische activiteit, nog meer werkgelegenheid, nog meer winstuitkering (jaarlijks ruim € 40 miljoen).

Het ongenoegen zit hem in de vermeende ondankbaarheid van de Rotterdamse politiek, die al jarenlang, al sinds het aantreden van directeur Hans Smits in 2007, mort over diens topsalaris, waarin Balkenende zich een paar keer kon wentelen. Het Havenbedrijf vindt zichzelf eigenlijk een privaat bedrijf tussen al die andere Rotterdamse havenbedrijven die zich een slag in de rondte concurreren op de wereldmarkt. Daar past geen zuinigheid, en al helemaal geen dreiging met mínder zelfstandigheid, zoals een motie van de Rotterdamse gemeenteraad van eerder dit jaar uitsprak. ‘Levensgevaarlijk’, zei Smits vorige week over dat streven. Een moeder moet je eren, en niet bevechten. Maar een moeder moet haar kinderen ook loslaten, zeker als ze zoveel voor elkaar krijgen. De bovenkant van de ambitie, verdubbeling van de prestaties met alles wat dat oplevert, zal een thuiswonend moederskindje niet snel bereiken.

Mike Ackermans

Hoe zelfstandig moet het Havenbedrijf zijn? | NT

Hoe zelfstandig moet het Havenbedrijf zijn?

Er sluimert ongenoegen bij het Havenbedrijf Rotterdam over zijn ‘formele’ moeder, de gemeente Rotterdam. Het bleek weer bij de presentatie van de Havenvisie 2030 vorige week.

Het Havenbedrijf toont daarin een onstuitbare ambitie: tegen die tijd moet de overslag bijna verdubbeld zijn. Dat kost wat aan investeringen, maar dan krijg je ook wat. Nog meer economische activiteit, nog meer werkgelegenheid, nog meer winstuitkering (jaarlijks ruim € 40 miljoen).

Het ongenoegen zit hem in de vermeende ondankbaarheid van de Rotterdamse politiek, die al jarenlang, al sinds het aantreden van directeur Hans Smits in 2007, mort over diens topsalaris, waarin Balkenende zich een paar keer kon wentelen. Het Havenbedrijf vindt zichzelf eigenlijk een privaat bedrijf tussen al die andere Rotterdamse havenbedrijven die zich een slag in de rondte concurreren op de wereldmarkt. Daar past geen zuinigheid, en al helemaal geen dreiging met mínder zelfstandigheid, zoals een motie van de Rotterdamse gemeenteraad van eerder dit jaar uitsprak. ‘Levensgevaarlijk’, zei Smits vorige week over dat streven. Een moeder moet je eren, en niet bevechten. Maar een moeder moet haar kinderen ook loslaten, zeker als ze zoveel voor elkaar krijgen. De bovenkant van de ambitie, verdubbeling van de prestaties met alles wat dat oplevert, zal een thuiswonend moederskindje niet snel bereiken.

Mike Ackermans