Amsterdam, kies voor binnenvaarthub

In februari 2009 probeerde ik de Haven Amsterdam een ‘wake up call’ te geven op deze plaats onder de titel ‘Dromen zijn bedrog’.

Stoppen met dromen over een toekomst in de deepseacontainersector en mee in de vaart der volkeren als grootschalige hub voor de binnenvaart, zo was de strekking van mijn boodschap toen.

Kortgeleden kopte Nieuwsblad Transport krant dat de overslag van juist deepseacontainers weer in de lift zat en wel met 25% over het eerste kwartaal van 2012. Zou Amsterdam dan toch zijn droom aan het waarmaken zijn? Helaas. Niet alleen bleek het cijfer positief beïnvloed te zijn door het cacaoseizoen, maar gaat het in absolute zin slechts over 265.000 ton. Ongeveer 25.000 teu dus in drie maanden. Een volume dat in Rotterdam zo ongeveer elke anderhalve dag wordt overgeslagen.

Het binnenvaartvolume wordt door Amsterdam niet meegeteld in de overslagcijfers, zo stond in het artikel. En dat is nou jammer want laat nou net de binnenvaart in Amsterdam het heel goed doen. Ik vraag mij af of de Haven Amsterdam zich dit wel voldoende realiseert en op welke wijze ze deze groeibriljant met gericht beleid gaat koesteren. Bij dezen dus maar een herhaalde oproep: Amsterdam ontwaakt uit de nachtmerrie die deepseacontaineroverslag heet en wordt die grootschalige binnenvaarthub die wel toekomst heeft.

Nico Schoonen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Amsterdam, kies voor binnenvaarthub | NT

Amsterdam, kies voor binnenvaarthub

In februari 2009 probeerde ik de Haven Amsterdam een ‘wake up call’ te geven op deze plaats onder de titel ‘Dromen zijn bedrog’.

Stoppen met dromen over een toekomst in de deepseacontainersector en mee in de vaart der volkeren als grootschalige hub voor de binnenvaart, zo was de strekking van mijn boodschap toen.

Kortgeleden kopte Nieuwsblad Transport krant dat de overslag van juist deepseacontainers weer in de lift zat en wel met 25% over het eerste kwartaal van 2012. Zou Amsterdam dan toch zijn droom aan het waarmaken zijn? Helaas. Niet alleen bleek het cijfer positief beïnvloed te zijn door het cacaoseizoen, maar gaat het in absolute zin slechts over 265.000 ton. Ongeveer 25.000 teu dus in drie maanden. Een volume dat in Rotterdam zo ongeveer elke anderhalve dag wordt overgeslagen.

Het binnenvaartvolume wordt door Amsterdam niet meegeteld in de overslagcijfers, zo stond in het artikel. En dat is nou jammer want laat nou net de binnenvaart in Amsterdam het heel goed doen. Ik vraag mij af of de Haven Amsterdam zich dit wel voldoende realiseert en op welke wijze ze deze groeibriljant met gericht beleid gaat koesteren. Bij dezen dus maar een herhaalde oproep: Amsterdam ontwaakt uit de nachtmerrie die deepseacontaineroverslag heet en wordt die grootschalige binnenvaarthub die wel toekomst heeft.

Nico Schoonen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement