Oekraïne krijgt de schepen vol voedingsmiddelen die het normaliter naar bijvoorbeeld de Afrikaanse landen stuurt de haven nu niet uit omdat er Russische oorlogsschepen in de weg liggen, en als het lukt om elders in de wereld vervangend voedsel te vinden, heeft dat mogelijk niet dezelfde kwaliteit, terwijl door de logistieke chaos wel wereldwijd de prijzen van voedsel omhoog zijn geschoten.

Een positieve boodschap die uit het ING-artikel weerklinkt, is dat de handel altijd wel weer nieuwe wegen vindt, hoe ‘bumpy’ dat proces misschien ook verloopt. Zo wijzen de economen erop dat India, de na China grootste tarwe-producent op aarde maar voorheen nooit een groot tarwe-exporteur, zich sinds de Oekraïne-oorlog wél als exporteur van tarwe heeft opgeworpen, volgens ING overigens vooral omdat dat vanwege de hoge voedselprijzen nu zo lucratief is geworden. Eigenbelang speelt in de handel natuurlijk altijd een rol, maar het klonk toch als een geruststelling toen premier Narendra Modi van India vorige maand zei dat zijn land meer dan genoeg voedsel had en landen te hulp kon schieten die met voedseltekorten kampen.

Maar lichtpuntjes op onze in nood verkerende planeet, dat lijkt anno 2022 niet de bedoeling. De inkt van het ING-artikel was nog amper droog of de regering van India stak begin deze week een stokje voor de tarwe-exporten. Alsof de duvel ermee speelt, zuchtte India de afgelopen weken onder een ongekende hittegolf waarin de thermometers flirtten met de 50 graden Celsius, ook in dat land geen gebruikelijke lentetemperatuur. ‘We leven in de hel’, zo citeerde The Guardian een oververhitte bewoner. Door het mislukken van oogsten heeft India alle tarwe die deze beproeving wel heeft overleefd nu zelf hard nodig.

De dreiging van een voedselcatastrofe is daarmee nieuw leven ingeblazen en de nood is zo hoog dat VN-baas António Guterres deze week om hulp aanklopte bij, of all people, de Russen. Of die misschien de blokkade van Oekraïense havens op willen heffen en wat schepen met voedsel door willen laten. De wereld staat, dat is wel duidelijk, nog een hete zomer te wachten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement