Als deze krant op de deurmat ploft, is een kernramp in Europa inmiddels misschien wel haar nieuwste ‘projectje’ geworden, eentje waarmee ons palet van crises weer een spat kleurrijker zou worden. Met moderne tragedies als de energiecrisis, de stikstofcrisis, de klimaatcrisis, de prijzen­crisis, de vluchtelingenopvangcrisis, de woningmarktcrisis en de coronacrisis heeft zowat iedere fris en fruitig uit reces teruggekeerde minister nu zijn of haar eigen crisis het hoofd te bieden, en rijst de vraag of andere problemen, bananenschillen en uitdagingen die niet die crisisstatus bezitten maar die toch ook aandacht verdienen, niet ondergesneeuwd gaan raken.

Zo wordt er niet gesproken van een ‘verdozingscrisis’ en lopen omwonenden van percelen waarop megadistributiecentra staan gepland niet de talkshowstudio’s plat, maar op tal van plekken in het land schuurt het wel degelijk tussen Nederlanders en ‘Nederland distributieland’. Zo blijft het onrustig rond de Lutkemeerpolder bij Amsterdam, waar de gemeente een distributiecentrum wil bouwen en de actiegroep Behoud Lutkemeer! liever een ‘Voedselpark’ voor biologisch voedsel realiseert. Eerder werden bij wijze van protest al achttien filialen van Albert Heijn dichtgeplakt, dat daarna liet weten af te zien van de bouw van het dc. Op 17 september houdt de actiegroep een ‘Oogstfeest’, want het bestemmingsplan stuurt nog steeds aan op een dc. Het Gelderse ‘s-Heerenberg, bekend als thuisbasis van Mainfreight (ex-Wim Bosman), maakt zelfs de Duitsers bang voor de Nederlandse verdozing. ‘Logistikpark rückt wohl an Grenze herein’, waarschuwde onlangs de Rheinische Post voor het oprukkende bedrijventerrein DocksNLD2. En in Brabant is zoveel protest tegen de plannen voor distributiecentrum Eeneind-West, dat oud-politicus Pieter van Geel als geheim wapen werd gerekruteerd om te pogen de impasse te doorbreken.

Maar het is toch echt een nog in functie zijnde politicus, minister Hugo de Jonge, die de Kamer in februari toezegde ‘de regie te pakken’ in de verdozingskwestie. Wellicht krijgen we rond Prinsjesdag dus te horen hoe in dit dossier de godin Pax het Nederlandse volk haar hoorn des overvloeds gaat aanreiken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement