De Amerikaanse autoriteiten dwongen af dat er wereldwijd hoge hekken om haventerminals kwamen te staan, stuurden Amerikaanse douaniers naar de Rotterdamse haven om een oogje in het zeil te houden en ontwikkelden röntgenscanners die in een veertigvoeter geen babyspinnetje over het hoofd zagen.

Het Container Security Initiative, het CSI, was begin deze eeuw niet weg te slaan uit deze en andere kranten, maar de laatste vermelding in het NT-archief stamt van ruim tien jaar geleden. Toch bestaat het CSI nog steeds: volgens informatie op de website van U.S. Customs and Border Protection, geüpdate op 6 oktober jongstleden, is het systeem operationeel in havens over de hele wereld en wordt 80% van de maritieme gecontaineriseerde lading die de VS binnenkomt vooraf gescreend.

Vijf jaar geleden werd in de haven van Charleston een terminal ontruimd na een tip over een ‘vuile bom’ met radioactief materiaal aan boord van het containerschip ‘Maersk Memphis’, met als enig resultaat dat de FBI zich genoodzaakt zag onderzoek in te stellen naar de herkomst van een ‘valse bommelding’, een onderzoek waarvan sindsdien nooit meer iets is vernomen. Concreter is de dreiging van terreurcontainers nooit geworden, en dat is natuurlijk maar goed ook.

Wel is er nu ‘Two if by sea’, een roman die wordt aangeprezen als ‘elektrificerende internationale spionagethriller’. Auteur Peter J. Levesque, een Amerikaanse logistieke veteraan die hoge functies bekleedde bij onder meer DHL, Ceva Logistics en het Hongkongse terminalbedrijf Modern Terminals, vertelt op de maritieme website Splash 247 dat het boek aanvankelijk bedoeld was als zakelijk boek over ‘issues rond supply chain security na 9/11’, maar dat hij later besloot om wat meer spanning in te bouwen om het logistieke verhaal zo wat toegankelijker te maken voor een breed publiek. Wat heet: de achterflap van het boek belooft ‘een golf van gruwelijke executies in Shanghai die een uiterst geheime CIA-operatie in China verlamt’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement