Varend museumstuk is ouder dan een zebra!

Column

Wat is het oudste nog actieve schip ter wereld? Container Trades Statistics (CTS), een Britse leverancier van data over de internationale containerscheepvaart, stelde de vraag op LinkedIn, waar het bureau in zijn bijdragen regelmatig strooit met feitjes als: ‘De gemiddelde zeecontainer gaat dertig jaar mee, dezelfde levensverwachting als een zebra!’

De ‘USS Constitution’, zo beantwoordde een van de CTS-volgers de vraag naar de identiteit van het oudste schip. De ‘Constitution’ is een zeilende driemaster van de Amerikaanse marine die gebouwd werd in 1797. ‘Founding father’ George Washington, de eerste Amerikaanse president, was nog hoogstpersoonlijk betrokken bij de selectie van de naam voor het vaartuig.

‘Ik denk dat we een winnaar hebben’, reageerden de quizmasters van CTS goedmoedig. Ouderdom kan het Amerikaanse zeilschip niet ontzegd worden, het speelde een rol in tal van historische gebeurtenissen, drijft na een dikke twee eeuwen nog steeds en het doet tegenwoordig trouw dienst als evenementen-, promotie- en museumschip (in Boston), maar dit was niet echt waar de Britse statistici op doelden.

De CTS’ers staan op en gaan naar bed met zeecontainers en het oudste actieve schip dat ze zelf hadden getraceerd en in gedachten hadden, is natuurlijk een ouwe containerkrijger: ‘de MSC Iris’, op het moment dat ik dit schrijf actief op de Rode Zee, met havenaanlopen in Soedan en Saoedi-Arabië.

1982 was het bouwjaar van MSC’s onvermoeibare maritieme werkpaard. Ouder dan een zebra! Een blik op de wapenfeiten leert dat ook de ‘Iris’ een varend museumstuk mag worden genoemd. De kameraden die het schip destijds bouwden, kwamen carpoolend in een Trabant naar hun werk: een werf in Rostock, in de DDR. ‘Kapitan Gavrilov’ was de doopnaam van het schip, vernoemd naar een Sovjet-held, een luchtmachtpiloot die in 1938/1939 tegen de Japanners had gestreden en die nadien de ene na de andere medaille op de borst gespeld kreeg.

Zaken zijn zaken en toen het containerschip later in westerse handen overging, werd het eerbetoon aan Gavrilov zonder pardon overgeschilderd om plaats te maken voor namen als ‘Lisboa’, ‘Sea-Land Canada’ en ‘P&O Nedlloyd Ottawa’. Sinds 2004, toch al zowat de helft van zijn bestaan, vaart het schip rond als ‘MSC Iris’. Bij MSC is het traditie om vrouwennamen op de boeg te zetten, kapiteins van de mannelijke kunne zijn immers toch al genoeg te vinden op de scheepsbrug.

Of de ‘Kapitan’, alias de ‘Iris’, vanwege zijn lange historie t.z.t. echt een museumstuk wordt, is nog wel de vraag. Anders dan voor de ‘USS Constitution’ lonkt vrees ik toch het sloopstrand.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Varend museumstuk is ouder dan een zebra! | NT

Varend museumstuk is ouder dan een zebra!

Column

Wat is het oudste nog actieve schip ter wereld? Container Trades Statistics (CTS), een Britse leverancier van data over de internationale containerscheepvaart, stelde de vraag op LinkedIn, waar het bureau in zijn bijdragen regelmatig strooit met feitjes als: ‘De gemiddelde zeecontainer gaat dertig jaar mee, dezelfde levensverwachting als een zebra!’

De ‘USS Constitution’, zo beantwoordde een van de CTS-volgers de vraag naar de identiteit van het oudste schip. De ‘Constitution’ is een zeilende driemaster van de Amerikaanse marine die gebouwd werd in 1797. ‘Founding father’ George Washington, de eerste Amerikaanse president, was nog hoogstpersoonlijk betrokken bij de selectie van de naam voor het vaartuig.

‘Ik denk dat we een winnaar hebben’, reageerden de quizmasters van CTS goedmoedig. Ouderdom kan het Amerikaanse zeilschip niet ontzegd worden, het speelde een rol in tal van historische gebeurtenissen, drijft na een dikke twee eeuwen nog steeds en het doet tegenwoordig trouw dienst als evenementen-, promotie- en museumschip (in Boston), maar dit was niet echt waar de Britse statistici op doelden.

De CTS’ers staan op en gaan naar bed met zeecontainers en het oudste actieve schip dat ze zelf hadden getraceerd en in gedachten hadden, is natuurlijk een ouwe containerkrijger: ‘de MSC Iris’, op het moment dat ik dit schrijf actief op de Rode Zee, met havenaanlopen in Soedan en Saoedi-Arabië.

1982 was het bouwjaar van MSC’s onvermoeibare maritieme werkpaard. Ouder dan een zebra! Een blik op de wapenfeiten leert dat ook de ‘Iris’ een varend museumstuk mag worden genoemd. De kameraden die het schip destijds bouwden, kwamen carpoolend in een Trabant naar hun werk: een werf in Rostock, in de DDR. ‘Kapitan Gavrilov’ was de doopnaam van het schip, vernoemd naar een Sovjet-held, een luchtmachtpiloot die in 1938/1939 tegen de Japanners had gestreden en die nadien de ene na de andere medaille op de borst gespeld kreeg.

Zaken zijn zaken en toen het containerschip later in westerse handen overging, werd het eerbetoon aan Gavrilov zonder pardon overgeschilderd om plaats te maken voor namen als ‘Lisboa’, ‘Sea-Land Canada’ en ‘P&O Nedlloyd Ottawa’. Sinds 2004, toch al zowat de helft van zijn bestaan, vaart het schip rond als ‘MSC Iris’. Bij MSC is het traditie om vrouwennamen op de boeg te zetten, kapiteins van de mannelijke kunne zijn immers toch al genoeg te vinden op de scheepsbrug.

Of de ‘Kapitan’, alias de ‘Iris’, vanwege zijn lange historie t.z.t. echt een museumstuk wordt, is nog wel de vraag. Anders dan voor de ‘USS Constitution’ lonkt vrees ik toch het sloopstrand.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement