Dat heeft moederbedrijf HES International dinsdag bekend gemaakt. Op de Laurenshaven terminal in de Botlek wordt een loods van 126.000 kuub gebouwd. Daarnaast heeft EBS plannen voor de bouw van een zogenoemde vlakloods op de Europoort locatie met een capaciteit van 40.000 kubieke meter.

Het bedrijf heeft kort geleden al een loods van 60.000 kuub in gebruik genomen, waarvoor een langlopend contract is afgesloten. Met deze investeringen speelt EBS onder meer in op de verschuiving van de vraag van ‘drijvende opslag’, in bakken, naar opslag op het land, zegt directeur Jan de Wit.

HES-topman Jan Vogel zegt dat de groep marktleider in Europa wil worden in de op- en overslag van droge bulkgoederen, zoals agrarische bulk, biomassa en mineralen. Volgens hem staan in andere Europese havens vergelijkbare projecten op stapel.

De groep, die drie jaar geleden in Amerikaanse handen kwam, kondigde in maart al de bouw van een nieuwe tankterminal van 1,3 miljoen kubieke meter op de Maasvlakte aan voor de opslag van brandstoffen als diesel, gasolie en benzine. Die komt op een terrein van 27 hectare van de zogenoemde Hartelstrook.