Volgens bronnen gaat het om het container depot-bedrijf Progeco Holland, dat in handen is van de Franse containerlijn CMA CGM. Het bedrijf exploiteert depots in het Eemhavengebied en aan de Waalhaven in de Rotterdamse haven voor de opslag van lege containers. Met een gezamenlijke oppervlakte van bijna twaalf hectare kunnen ze zo’n 15.000 teu kwijt.

CCIS Netherlands

Hoewel het bedrijf nog werkt onder de handelsnaam Progeco Holland, is het al geruime tijd geleden omgedoopt in CMA CGM Inland Services (CCIS) Netherlands, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. De Franse rederij nam het bedrijf in 2003 over en begin deze maand werd de naam Progeco formeel geschrapt. Het bedrijf was niet beschikbaar voor een reactie. Directeur Leon Wagener zou wegens vakantie niet bereikbaar zijn.

Volgens een bron in de haven proberen criminelen geregeld om zowel werknemers van een rederij als bij een container depot om te kopen. Zo krijgen ze een belangrijk deel van de aanvoerroute in handen en kunnen corrupte werknemers elkaar de hand boven het hoofd houden. Dat verkleint de kans op ontdekking van de cocaïnesmokkel.

Havenarbeiders

De verdachten zijn tien mannen van 21 tot 48 jaar en twee vrouwen van 33 en 54 jaar, allen uit de omgeving van Rotterdam. Dit meldt het Openbaar Ministerie, dat spreekt van ‘havenarbeiders’. De 33-jarige vrouw is inmiddels op vrije voeten gesteld, maar geldt nog wel als verdachte. Zes verdachten worden zeker veertien dagen vastgehouden en de vijf anderen moeten tot de eerste pro forma zitting in de cel blijven. De datum daarvoor is nog niet vastgesteld.

De politie werkt al sinds oktober aan de zaak, blijkt uit de melding van het OM. Toen kwam er een tip binnen die de aanzet gaf om een onderzoek op te zetten naar ‘niet-ambtelijke corruptie’ bij het bedrijf. De verdachten zouden cocaïne uit lege containers hebben gehaald. ‘Ook maakten ze misbruik van hun kennis over de Rotterdamse haven om de invoer en doorvoer van de cocaïne te realiseren’, aldus het OM. Dat wil in het belang van het onderzoek niet kwijt om welke hoeveelheden cocaïne het gaat.

Antwerpen

De naam Progeco dook enkele jaren geleden ook op in een grote cocaïne-zaak in de Antwerpse haven. De douane vond in juni 2018 onder de bodemplaat van een container 318 kilo cocaïne met een straatwaarde van ruim zestien miljoen euro. Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad werd de container na de vondst zonder de coke teruggezet op het terrein van Progeco aan het Bevrijdingsdok, het voormalige Delwaidedok, om de smokkelaars uit hun tent te lokken.

Die operatie leidde uiteindelijk tot de aanhouding van een straddle carrier-chauffeur. Later bleek deze ook betrokken te zijn bij de smokkel van een nog veel grotere partij cocaïne van bijna 2,5 ton (straatwaarde zo’n 120 miljoen euro), eveneens per container. Die werd ook door de Belgische politie in beslag genomen.

HARC-team

Het onderzoek in Rotterdam wordt voortgezet door het HARC-team Rotterdam (Hit and Run Cargoteam), waarin rechercheurs van de Douane, FIOD en de Zeehavenpolitie Rotterdam samenwerken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement