Het stadsbestuur van Ningbo zou hebben bevestigd dat de terminal is gesloten omdat een 34-jarige havenwerker positief heeft getest op het coronavirus. De haven zelf sprak van een ‘systeemstoring’.

Situatie ingewikkeld

China, dat na het bedwingen van de grote Wuhan-uitbraak bijkans immuun leek te zijn geworden voor corona, heeft de laatste tijd steeds grotere moeite om de Deltavariant van het virus onder de duim te houden. De Chinese overheid heeft toegegeven dat de situatie ‘ingewikkeld’ is.

De mannen in witte pakken keren terug in het straatbeeld. De Chinese autoriteiten hanteren nog steeds een zero tolerance-aanpak: bij een enkele besmetting wordt alles uit de kast getrokken om een verdere uitbraak te voorkomen. Zo ging de haven van Shenzhen, die samen met Shanghai, Singapore én Ningbo de top-4 van grootste containerhavens vormt, in het voorjaar zowat een maand dicht vanwege een aantal coronabesmettingen.

Argusogen

De logistieke wereld kijkt dan ook met argusogen naar de verdere ontwikkelingen in China. Als het tegenzit in Ningbo, kan de situatie daar al voor net zo’n logistiek drama gaan zorgen als eerder in Shenzhen, vreest de Deense maritieme deskundige Lars Jensen. Al hoopt hij dat ‘we geluk hebben en het om een geïsoleerd geval gaat of een vals-positieve uitslag’. De Meishan-terminal is goed voor circa een kwart van de containeroverslag in Ningbo.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement