Ceres, actief in achttien havens in Noord-Amerika (zowel in de VS als in Canada), is nu nog eigendom van de Australische investeerder Macquarie, die het overslagbedrijf volgens de WSJ voor zo’n 1 miljard dollar van de hand zou willen doen.

Macquarie stopte in 2015 voor het eerst geld in Ceres Terminals, dat sinds 2002 eigenaar was van de Japanse transportgroep NYK. In 2019 stapte NYK eruit en sindsdien was de Australische investeerder in zijn eentje eigenaar. Aangezien rederijen en terminalbedrijven in de coronaperiode veel geld hebben verdiend, wordt niet uitgesloten dat er vanuit die hoek nu wel weer belangstelling komt voor Ceres.

Roemrucht containeravontuur

In de Nederlandse transportwereld kennen we Ceres Terminals van een roemrucht containeravontuur in de Amsterdamse haven begin deze eeuw, toen de van oorsprong Griekse oprichter van het bedrijf, Christos Kritikos, de ambitie had om van Amsterdam een grote internationale containerhaven te maken. Ceres bouwde een terminal waar de containerschepen aan beide zijden geladen en gelost konden worden, de Ceres Paragon Terminal (zie foto). Kritikos meldde vol bravoure dat hij ‘niemand in Rotterdam tegen de schenen wilde schoppen’ maar dat zijn gloednieuwe Amsterdamse terminal toch wel het neusje van de zalm was als het op kwaliteit aankwam.

In de praktijk werd de Amsterdamse Ceres-terminal nooit een geheide pleisterplaats voor de containerscheepvaart. In 2008 nam de Hongkongse terminaloperator Hutchison Ports, in Rotterdam eigenaar van ECT, de Amsterdamse containerterminal over, maar ook Hutchison kreeg de terminal nooit echt aan de praat. De als revolutionair bedoelde Amsterdamse terminal werd in het vorige decennium definitief opgedoekt. Voorafgaand aan het Amsterdamse avontuur had Ceres overigens ook al een uitstapje buiten Amerika gemaakt door in Oekraïne in de periode 1995-2000 containers over te slaan in Odessa.

In Amerika zelf bleven Kritikos en zijn terminalbedrijf over het algemeen succesvol en behielden ze hun reputatie van pioniers in het containervervoer. Kritikos overleed twee jaar geleden op 95-jarige leeftijd. Sinds 2020 staat Ceres Terminals onder leiding van de Amerikaan Craig Mygatt, die voordien decennialang werkzaam was voor Maersk Line.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement