De vernieuwing van de kaaimuur en terminal, die ongeveer tien jaar zal duren, moeten ervoor zorgen dat de nieuwste generatie containerschepen Antwerpen kunnen blijven aandoen.

De haven van Antwerpen, de eigenaar van het terrein, investeert ongeveer 335 miljoen in de nieuwe infrastructuur. Terminaluitbater PSA trekt meer dan 500 miljoen uit voor bijkomende investeringen. PSA gaat onder meer, nieuwe, krachtige kranen inzetten, zijn dieselvloot elektrificeren en windturbines plaatsen. De diepgang van schepen die er kunnen aanmeren, wordt vergroot van 13,5 meter naar 16 meter.

Daarbij is rekening gehouden met het getijdeverschil van de waterhoogte, dat hier tot 5 meter kan bedragen. Er is ook voorzien in een vrije ruimte van 1,5 meter onder de kiel, voor eventuele rommel en slib. De voorbereidende werkzaamheden en testen zijn afgerond zodat nu de eerste fase van het werk van start kan.

De bouw van deze nieuwe kade van 150 meter is in april afgerond is na uitvoerige testen nu in gebruik.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement