Tijdvensters stadsdistributie makkelijker gehaald met LEVV’s

Duurzame stadsdistributie

Binnenstedelijke distributie met lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) zorgt dat tijdvensters makkelijker gehaald worden. Meerdere voertuigen met kleinere leveringen kunnen flexibeler door de dag ingezet worden dan één vrachtwagen voor de hele dag.

HR Cargo LEVV

Dat blijkt uit een praktijkproef van logistiek dienstverlener Nedcargo en de Hogeschool van Rotterdam. Verder gaat volgens de Hogeschool van Rotterdam de acceptatie van klanten voor de belevering met een kleiner elektrisch voertuig omhoog en zorgt de nieuwe manier van levering voor weinig tot geen tijdverslies bij het zoeken naar een geschikte laad/los locatie. Voor vrachtwagens wordt dat steeds lastiger in binnensteden. Wel is de infrastructuur van de stad niet voor elke LEVV even geschikt.

Logistieke operatie

De proef werd uitgevoerd door studenten Logistics Management aan Hogeschool Rotterdam. Zij bekeken de afgelopen maanden de efficiency, klanttevredenheid en duurzaamheid van de logistieke operatie. Voor logistiek dienstverlener Nedcargo bezorgden zij als studentenbedrijf ‘HR Cargo’ dranken in de Rotterdamse binnenstad met een elektrische cargobike.

Tijdens het pilotproject hebben de studenten dertig afnemers bezocht en meer dan 6.600 kilogram aan dranken bezorgd. Daarmee hebben zij 350 vrachtwagenkilometers bespaard en voor 279 kilogram minder CO2-uitstoot gezorgd.

Distributie

Twintig vierdejaars studenten Logistics Management voerden het project uit tijdens hun minor ‘Distributie in en rond Rotterdam’ in de periode september tot en met november 2018. In groepen deden zij onderzoek naar de operationele kant van deze duurzame vorm van stadsdistributie, naar andere spelers in de markt, maar ook naar wet- en regelgeving.

De partijen laten weten hun samenwerking voort te zetten. Jurgen Mook is COO bij Nedcargo en licht toe: ‘Dit project helpt ons verder te kijken dan wat we gewend zijn en met behulp van studenten te werken aan oplossingen waar we nog niet aan hebben gedacht. We ontdekken op deze manier in korte tijd veel over het vernieuwend omgaan met stadsdistributie.’

Meer volume

Ewoud Moolenburgh, docent Logistics Management aan Hogeschool Rotterdam: ‘In een project als HR Cargo zitten studenten veel dichter op de praktijk. Sterker nog, ze zíjn eigenlijk de praktijk. Samen met Nedcargo werken we aan een vervolg in het volgende studiejaar. De focus ligt dan op een langere looptijd van het project, waar meerdere logistieke partijen zich bij kunnen aansluiten, om op deze wijze meer volume te genereren.’

Naast Nedcargo en Hogeschool Rotterdam waren ook Urban Arrow (cargobike), RoutiGo (planningssysteem), GroenCollect (locatie van de hub, aan de Keileweg in Merwe-Vierhavens), KennisDC Logistiek Zuid-Holland en Kenniscentrum Duurzame HavenStad van de hogeschool partner in het project.

HR Cargo is een vervolg op projecten LEVV-Logic (in samenwerking met onder meer de Hogeschool van Amsterdam) en Stadslogistiek en sluit aan bij Green Deal 010 Zero Emission Stadslogistiek van Gemeente Rotterdam.

Stint

Aanvankelijk zou voor het project ook een Stint worden ingezet. Op 1 oktober is naar aanleiding van het ernstige ongeval echter besloten dat deze niet meer mogen worden gebruikt. Als alternatief voor de Stint zijn naast de Urban Arrow ook de elektrische bestelbus Nissan E-NV 200 van Hogeschool Rotterdam en de Goupil van GroenCollect ingezet bij de belevering.

Bekijk een video over dit project:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Tijdvensters stadsdistributie makkelijker gehaald met LEVV’s | NT

Tijdvensters stadsdistributie makkelijker gehaald met LEVV’s

Duurzame stadsdistributie

Binnenstedelijke distributie met lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) zorgt dat tijdvensters makkelijker gehaald worden. Meerdere voertuigen met kleinere leveringen kunnen flexibeler door de dag ingezet worden dan één vrachtwagen voor de hele dag.

HR Cargo LEVV

Dat blijkt uit een praktijkproef van logistiek dienstverlener Nedcargo en de Hogeschool van Rotterdam. Verder gaat volgens de Hogeschool van Rotterdam de acceptatie van klanten voor de belevering met een kleiner elektrisch voertuig omhoog en zorgt de nieuwe manier van levering voor weinig tot geen tijdverslies bij het zoeken naar een geschikte laad/los locatie. Voor vrachtwagens wordt dat steeds lastiger in binnensteden. Wel is de infrastructuur van de stad niet voor elke LEVV even geschikt.

Logistieke operatie

De proef werd uitgevoerd door studenten Logistics Management aan Hogeschool Rotterdam. Zij bekeken de afgelopen maanden de efficiency, klanttevredenheid en duurzaamheid van de logistieke operatie. Voor logistiek dienstverlener Nedcargo bezorgden zij als studentenbedrijf ‘HR Cargo’ dranken in de Rotterdamse binnenstad met een elektrische cargobike.

Tijdens het pilotproject hebben de studenten dertig afnemers bezocht en meer dan 6.600 kilogram aan dranken bezorgd. Daarmee hebben zij 350 vrachtwagenkilometers bespaard en voor 279 kilogram minder CO2-uitstoot gezorgd.

Distributie

Twintig vierdejaars studenten Logistics Management voerden het project uit tijdens hun minor ‘Distributie in en rond Rotterdam’ in de periode september tot en met november 2018. In groepen deden zij onderzoek naar de operationele kant van deze duurzame vorm van stadsdistributie, naar andere spelers in de markt, maar ook naar wet- en regelgeving.

De partijen laten weten hun samenwerking voort te zetten. Jurgen Mook is COO bij Nedcargo en licht toe: ‘Dit project helpt ons verder te kijken dan wat we gewend zijn en met behulp van studenten te werken aan oplossingen waar we nog niet aan hebben gedacht. We ontdekken op deze manier in korte tijd veel over het vernieuwend omgaan met stadsdistributie.’

Meer volume

Ewoud Moolenburgh, docent Logistics Management aan Hogeschool Rotterdam: ‘In een project als HR Cargo zitten studenten veel dichter op de praktijk. Sterker nog, ze zíjn eigenlijk de praktijk. Samen met Nedcargo werken we aan een vervolg in het volgende studiejaar. De focus ligt dan op een langere looptijd van het project, waar meerdere logistieke partijen zich bij kunnen aansluiten, om op deze wijze meer volume te genereren.’

Naast Nedcargo en Hogeschool Rotterdam waren ook Urban Arrow (cargobike), RoutiGo (planningssysteem), GroenCollect (locatie van de hub, aan de Keileweg in Merwe-Vierhavens), KennisDC Logistiek Zuid-Holland en Kenniscentrum Duurzame HavenStad van de hogeschool partner in het project.

HR Cargo is een vervolg op projecten LEVV-Logic (in samenwerking met onder meer de Hogeschool van Amsterdam) en Stadslogistiek en sluit aan bij Green Deal 010 Zero Emission Stadslogistiek van Gemeente Rotterdam.

Stint

Aanvankelijk zou voor het project ook een Stint worden ingezet. Op 1 oktober is naar aanleiding van het ernstige ongeval echter besloten dat deze niet meer mogen worden gebruikt. Als alternatief voor de Stint zijn naast de Urban Arrow ook de elektrische bestelbus Nissan E-NV 200 van Hogeschool Rotterdam en de Goupil van GroenCollect ingezet bij de belevering.

Bekijk een video over dit project:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement