Over heel 2021 was 12% van het personeel in de sector logistiek en transport meer dan 20 dagen absent vanwege ziekte. In andere sectoren was dit gemiddeld 8,6%. Volgens ABN Amro is er ook een toename van burn-outklachten te zien, die meestal voor een lang verzuim zorgen.

Oorzaak van het verzuim ligt volgens ABN Amro in de hoge werkdruk die is ontstaan na de coronacrisis. Die druk ontstond door het inhalen van werk dat was blijven liggen tijdens lockdowns en een personeelstekort. Door de toegenomen druk worden meer mensen ziek of overwerkt, wat zorgt voor nog meer druk. Deze ontwikkeling is zichtbaar bij bedrijven in alle sectoren, maar is het sterkst in de sector logistiek en transport.

‘Als vroegcyclische sector herstelde de sector relatief snel’, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Transport & Logistiek bij ABN Amro. ‘Dit levert extra drukte op, omdat personeel in de sector moeilijk te vinden is en de eindafnemer tegelijkertijd liever geen concessies doet aan bijvoorbeeld de levertijd.’

Het personeelstekort heeft ook meer overuren tot gevolg. Vorig jaar werkten werknemers in de transportsector wekelijks 4,5 uur over, in 2021 steeg dat tot 5,5 uur per week. Verder blijkt uit de enquête van ABN Amro dat chauffeurs meer risico op ongevallen ervaren door de toegenomen drukte.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement