Welke rol heeft CS Groenenboom binnen de transportsector?

We zijn een equipment leverancier. Voor een bedrijf als Den Hartogh repareren we bijvoorbeeld de gehele bulkvloot. Zij kiezen voor renovatie van de oude containers in plaats van dat ze kiezen voor vervanging. Wij voeren de reparaties uit, stralen, spuiten en beletteren de containers. Zo kunnen ze weer tien jaar mee. Het is voordeliger dan nieuwe containers aanschaffen en ook duurzamer. Bovendien komen vrijwel alle nieuwe containers vanuit China. Er is veel vraag, maar vanwege het zero-Covid-beleid is het onvoorspelbaar wanneer de leveringen zijn.

Het is natuurlijk ook een financiële afweging of je een container laat repareren of vervangt door een nieuwe. Containers stuiteren gewoon weleens in de haven. Een nieuwe reefer kost zo’n 30.000 tot 40.000 euro. Bij grote schades, van tienduizend euro of zoiets, loont reparatie.

Hoe ga je om met de effecten van de congestie en de lockdowns in China?

We houden een grotere voorraad containers aan. Veel groter dan vroeger. Omdat we weten dat er minder vanuit de Chinese fabrieken komen. Zeker de high cube containers en de 40ft containers zijn minder beschikbaar. Terwijl er tegelijkertijd een tendens is om zoveel mogelijk goederen per container te vervoeren. We zouden de voorraad zo kunnen verkopen, maar deze bouwen we weer om voor speciale doeleinden. Het positieve effect van deze marktontwikkelingen is dat bedrijven nu wel kijken naar wat er op de Europese markt wordt gebouwd en te krijgen is.

Kortom: meer werk voor jullie?

Het gros van de nieuwe containers, zo’n 95%, komt uit China. Doordat die leveringen niet zeker zijn, hebben wij inderdaad meer werk aan renovaties.

Maken jullie ook nieuwe containers?

Eigenlijk alleen maatwerk, maar daar valt van alles onder. Denk aan containers om onderdelen van windmolens te vervoeren. We plaatsen voor een klant ook reinigingsinstallaties in containers waarmee leidingen worden schoongemaakt. We hebben laatst een sportschool in een container gebouwd voor op een containerschip. We maken batterijcontainers voor de binnenvaart en bewerken staal voor waterstoftankstations. Als er specialistisch werk moet gebeuren, hebben wij er de vakmensen ervoor. Aan het maatwerk hangt natuurlijk wel een ander prijskaartje dan aan een standaardcontainer. Zoals bij de reinigingsinstallatie heb je het dan al snel over vijftig- tot zestigduizend euro per stuk.

Hoe ziet het bedrijf eruit?

Het geheel bestaat uit verschillende fabriekshallen. Een spuiterij, een kleinere spuiterij voor het maatwerk, een loods voor het straalwerk, een afdeling voor het beletteren en het afwerken. Er is ook nog een apart gedeelte waar we bijvoorbeeld afvalcontainers en reefers repareren. Iedere constructie heeft zijn eigen specialiteit. Voor reefers moet je RVS en aluminium kunnen lassen.

Heb je bewust ingezet op die brede specialisatie?

Zeker. Ik heb het bedrijf in 2009 overgenomen, op het hoogtepunt van de bankencrisis. De bouw lag toen echt op zijn gat, een drama als je daar als toeleverancier te veel focus op hebt. Ik wil niet in de situatie komen dat er één klant is die de basis is van ons bedrijf. De portefeuille is dus goed gespreid.

Wat maakt jou tot de Zakenvrouw van het Jaar 2022?

Ik stond al eerder op de lijst, maar heb de prijs niet eerder gewonnen omdat ze me te jong vonden. Ik ben nu 36. Er zijn wat eisen waar je bedrijf aan moet voldoen, qua omzet en certificering. Er werken 35 mensen bij het bedrijf en we draaien een omzet van een paar miljoen.

De jury kijkt daarnaast ook naar je werkzaamheden buiten het bedrijf. Ik heb een missie om meer vrouwen te motiveren om te kiezen voor werk in de techniek. Ik heb daarover een boek geschreven en geef ook lezingen.

Is het nodig dat vrouwen een eigen prijs hebben voor topondernemers?

Er zijn meer directeuren die Peter heten dan dat er vrouwen directeur zijn. Op LinkedIn was er laatst een actie waarbij vrouwen hun naam voor een week in Peter veranderden om dat zichtbaar te maken. Dat zegt genoeg.

In het algemeen is het zo dat vrouwen weinig de topposities bekleden, laat staan in de techniek. Daar gaat mijn boek ook over: ‘Mag ik Meneer Kristel even spreken?’ Het is een gids voor vrouwen die willen afrekenen met vooroordelen en die gewoon willen werken.

Bekijk hier het interview met Groenenboom bij NT TV: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement