De maatregel, die voorlopig tot eind augustus geldt, is genomen door de luchthaven vanwege de problemen bij de grondafhandeling op Fraport. Die kan door onder meer personeelstekort, begin van de drukke vakantieperiode en stijgende corona-infecties het grote aantal vrachtvluchten in het weekend niet langer aan. Via het stopzetten van een groot aantal vrachtvluchten in het weekend hoopt Fraport allereerst voor de komende acht weken de grondafhandeling te ‘ontlasten’ en te ‘stabiliseren’, heet het verder in een schrijven van de luchthaven aan de airlines.

De stop voor vrachtvluchten geldt voor vrijdag vanaf 16.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 11.00 uur en 16.00 uur tot 22.00 en zondag tussen 09.00 en 11.00 uur en tussen 16.00 en 21.00 uur. Voor de vrachtsector zijn dat juist de dagen waar de meest vracht wordt aan- en afgevoerd in de week. De vrachtafhandelaars op de luchthaven verwachten dan ook dat de overslag van Fraport door de maatregel significant lager zal uitvallen.

Lufthansa Cargo

Volgens Duitse vakbladen, waaronder Cargoforwarder, komen door het verbod ‘meer dan’ dertig vrachtvluchten te vervallen op zaterdag en zondag. Vooral de vrachtdiensten van Lufthansa Cargo, dat zijn vrachtcentrum heeft op Fraport, en zusterbedrijf Aerologic worden door het besluit zwaar geraakt. Daarnaast zouden ook Emirates SkyCargo en Korean Air Cargo gedwongen worden naar andere luchthavens uit te wijken. Onder meer Schiphol en Maastricht Airport worden genoemd als alternatieven.

Aanname-stop

Als gevolg van het luchthavenbesluit heeft Lufthansa Cargo voor de komende zeven dagen een aanname-stop ingevoerd voor het transport van dieren. De luchtvrachtvervoerder wil die tijd gebruiken om naar alternatieven te zoeken voor dit gespecialiseerd vervoer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement