Er komt uit milieu-overwegingen een algemeen verbod op viermotorige straalvliegtuigen zoals de B747’s. Alleen bij hoge uitzondering worden dan nog viermotrouge vliegtuigen toegelaten op Israëlische luchthavens, meldt de Israel Airport Authority.

Het verbod is onderdeel van een breed plan om de overlast en CO2-uitstoot in het land terug te dringen. De maatregel is vooral slecht nieuws voor de Israëlische vrachtmaatschappij CAL Cargo Airlines, dat gebruik maakt van B747F’s. Ook de vrachtmaatschappijen ACT Airlines en Silk Way West Airlines landen vaak met vrachtjumbo’s op de luchthaven van Tel Aviv.  Of deze vrachtmaatschappijen een ontheffing krijgen is nog onduidelijk, maar wordt door analisten betwijfeld.

Tegenmaatregelen

Zo voert CAL  hoofdzakelijk vrachtvluchten uit op de route New York – Luik – Tel Aviv. Indien de vrachtmaatschappij een ontheffing zou krijgen en bijvoorbeeld het Amerikaanse Atlas Air niet, dan zou dat direct leiden tot tegenmaatregelen leiden van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten tegen CAL.

De staatsmaatschappij El Al heeft de laatste B747 al afgestoten. Behalve de B747’s treft het verbod overigens ook de viermotorige A340 en A380’s, maar dat zijn vliegtuigtypes waar geen vrachtuitvoeringen van zijn gebouwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement