Dat stelt de landsadvocaat in de rechtszaak die een groep van airlines, waaronder KLM, maandag had aangespannen tegen het krimpbesluit van de overheid. ‘440.000 vliegbewegingen is voldoende om de hubfunctie van Schiphol te borgen en te verzekeren dat Nederland goed verbonden zal blijven met de rest van de wereld’, aldus de landsadvocaat tijdens de behandeling van zaak voor de rechtbank van Haarlem. Waarop de jurist dit baseert, wordt in zijn betoog niet duidelijk. De luchtvaartmaatschappijen zien het anders en stellen honderden miljoenen mis te lopen als de reductie door het kabinet wordt doorgezet.

‘Misgelopen inkomsten doorberekenen’

De landsadvocaat wijst er verder op dat de maatregel noodzakelijk is om de balans op Schiphol en de omgeving te herstellen. Mocht de krimp toch negatieve gevolgen hebben voor de sector dan wegen de mogelijke nadelen niet op tegen de voordelen voor de maatschappij, voegt hij eraan toe. Ook verwacht de advocaat dat de luchtvaartmaatschappijen hun misgelopen inkomsten kunnen doorberekenen aan de klanten, of het nu passagiers zijn of verladers. ‘De maatschappijen reageren uit de gedachte dat er zoiets bestaat als eindeloze groei. Het blijft de Staat verbazen hoezeer maatschappijen tegen krimp zijn.’

De airlines stapten naar de rechter omdat het kabinet al tussentijds, aan het eind van dit jaar, het aantal vluchten wil reduceren naar een maximum van 460.000 vliegbewegingen zonder dat de geldende Europese regels over een ‘balanced approach’ in acht worden. De belangen van verschillende betrokkenen moeten eerst worden meegewogen. Deze zogeheten ‘balanced approach’ is een langdurige proces met verschillende consultatierondes. Daarbij moeten de belangen van alle betrokkenen worden meegewogen. Die rondes zijn er nu niet en er is volgens de airlines dan ook sprake van een ‘eenzijdig opgelegde maatregel’ en dat mag niet.

Gedoogbeleid overboord

Volgens de landsadvocaat is die ‘balanced approach’ bij de tussentijdse reductie helemaal niet noodzakelijk, omdat Schiphol volgens het laatste luchthavenbesluit uit 2008 wettelijk eigenlijk maar 460.000 vluchten mag verwerken en dat het totaal van 500.000 het resultaat is geweest van het gedoogbeleid van de afgelopen 14 jaar waar geen enkele wettelijke basis voor was. Wat de overheid eigenlijk heeft gedaan met de krimpmaatregel naar 460.000 vluchten is de situatie van 2008 weer te herstellen, waarvoor destijds wel een ‘balanced approach’-procedure is doorlopen, aldus de landsadvocaat. Voor het verder terugbrengen van het aantal vluchten naar 440.000 wordt deze weg wel bewandeld, voegt hij eraan toe.

Uitspraak door de Haarlemse rechter is op 5 april

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement