Dat meldt het Luxemburgse TV-station RTL. Met een capaciteit van rond de 1 miljoen ton en 1.200 medewerkers is Luxair Cargo een van de grootste afhandelingsbedrijven van Europa. Grofweg 80% van het vrachtaanbod is afkomstig van Cargolux.

Financiële redenen

Luxair Cargo, onderdeel van de luchtvaartmaatschappij Luxair, stelt in een toelichting dat het besluit is genomen uit ‘strategische overwegingen’. Het moederbedrijf wil zich naar eigen zeggen geheel richten op het passagiersvervoer en daar past vrachtafhandeling niet in, maar bronnen melden aan RTL dat het primair financiële redenen zijn waarom Luxair zich terugtrekt uit de vrachtafhandeling. Het huidige immense Cargo Center van Luxair Cargo is deels sterk verouderd en moet voor een bedrag van 200 miljoen euro ingrijpend worden verbouwd. Dat geld heeft de Luxemburgse maatschappij niet, aldus de bronnen op de luchthaven van het Groothertogdom.

Grootste kanshebber

Daarom heeft Luxair zich na bijna een halve eeuw van vrachtafhandeling niet ingeschreven voor een verlenging van de huidige afhandelingslicentie op Luxemburg Airport. Die vergunning wordt om de zeven jaar via een publiek tenderproces verstrekt. Cargolux, de grootste klant van Luxair Cargo, heeft dat met twee andere anonieme kandidaten wel gedaan en is volgens bronnen in de Luxemburgse expeditiewereld de grootste kanshebber, om een van de twee te vergeven afhandelingslicenties te bemachtigen. Wie de vergunningen krijgt wordt, in de loop van het najaar bekendgemaakt.

Cargolux zou daarmee voor het eerst zijn eigen vrachtvliegtuigen, zo’n dertig stuks, gaan afhandelen. Vraag blijft wel wat er gebeurt met de overige vrachtmaatschappijen die momenteel gebruikmaken van Luxair Cargo. Die zullen niet blij zijn dat ze straks afgehandeld worden door concurrent Cargolux. Een alternatief voor hen zou zijn om gebruik te maken van de komst van een tweede afhandelaar, maar de vraag is of die tweede licentie financieel wel interessant is zonder het omvangrijke volume van Cargolux

Recordwinsten

Cargolux zelf heeft nog geen commentaar gegeven op de nieuwe rol als vrachtafhandelaar. Wel heeft het gelet op de recordwinsten van de afgelopen jaren genoeg kapitaal in kas om de verouderde vrachtloodsen op de luchthaven ingrijpend te moderniseren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement