De Nederlandse aannemer gaat 6,4 miljoen kubieke meter zand vlak voor de kust in zee storten in de verwachting dat die zich door stroming, wind en golfslag over de kust verspreid en tot duinvorming leidt. Boskalis was samen met Van Oord betrokken bij de aanleg van de ‘moeder aller zandmotors’, die in 2011 voor de Noordzeekust tussen Kijkduin en Monster werd aangelegd. Daar werd ruim twintig miljoen kuub zand in zee gestort.

De Beninse zandmotor is onderdeel van een groter project om veertig kilometer kustlijn van Benin en buurland Togo tegen erosie te beschermen. Nu verdwijnt er jaarlijks gemiddeld één tot twee meter land in zee en op sommige plekken zelfs meer dan tien meter. De zandmotor moet helpen om die afkalving tegen te gaan.

Het project voorziet verder in de aanleg en renovatie van een groot aantal strandhoofden (pieren die voorkomen dat strandzand wegspoelt – red.) en heeft een waarde van 55 miljoen euro. Dit wordt gefinancierd door de Wereldbank. Boskalis gaat direct aan de slag en verwacht het project eind volgend jaar op te leveren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement