Bijgelovige zeelieden zijn eeuwenlang doodsbenauwd geweest voor mythische zeemonsters als de reuzenkraak, een horrorinktvis die volgens de geruchten schepen inclusief bemanning de diepte in sleurde, en de duivelse zeeslang Leviathan, waaraan zelfs in de Bijbel wordt gerefereerd. Niets van dat al is het geval bij het ‘See Monster’-project van Unboxed, een collectief van kunstenaars en wetenschappers.

Die gaat het 450 ton zware gevaarte omtoveren tot een spectaculair podium voor creatieve oplossingen om de klimaatproblemen te lijf te gaan. Als we Unboxed mogen geloven, zal ‘het beest in de stille uren van de ochtend in een dichte zeemist gehuld zijn, maar in de schemering als een gouden baken boven het strand het einde inluiden van een lange zomerdag’.

Mammoet

Zwaar transport-specialist Mammoet uit Nederland heeft de constructie inmiddels op een ponton naar zijn nieuwe plek gebracht, het voormalige waterpark The Tropicana. Waar het precies vandaan komt, is onduidelijk. De voormalige eigenaar heeft het ding aan Unboxed geschonken en daarmee de opruimkosten uitgespaard, maar wil zijn identiteit niet aan de grote klok hangen.

Het ‘See Monster’ wordt met een kraan over de zeewering op een vooraf gebouwd onderstel gehesen. Het gevaarte wordt 35 meter hoog en krijgt vier voor het publiek toegankelijke niveaus. Eyecatcher wordt een waterval waarin per uur 2700 kuub naar beneden stort. Verder komen er een 6000-delige kinetische installatie die lijkt op de glinsterende schalen van een monster, een amfitheater, een uitzendstudio en een oase van natuur met planten die goed gedijen in een kustklimaat.

Volgens Unboxed wordt het daarmee de grootste openbare kunstinstallatie van het hele Verenigd Koninkrijk. De opening staat eind augustus gepland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement