Hij wilde het niet mooier voorstellen dan het was: als jonge jongen was hij nauwelijks een belofte op de fiets. Elke serieuze bocht in de weg boezemde hem angst in, omdat een valpartij voortdurend op de loer lag. Daarom ambieerde Jesse geen profcarrière, maar ging hij uiteindelijk de politiek in.

Ik moest even denken aan Dries van Agt en aan Camiel Eurlings, die aardig konden fietsen, maar uiteindelijk via-via in de politiek belandden. Dat vergt een andere stuurmanskunst: niet fysiek, maar mentaal. Bij Dries was die tot het uiterste geperfectioneerd. Met Joop den Uyl (pingponger) had hij het in de kabinetsformatie van 1977 op zeker ogenblik zo gehad dat hij na vele maanden vruchteloos onderhandelen het stuur radicaal omgooide en binnen enkele dagen een combine vormde met Hans Wiegel.

Camiel Eurlings

Camiel, minister van Verkeer en Waterstaat van 2007 tot 2010, was ook zo’n stuuromgooier. Jaren had hij zich ingespannen voor de invoering van een kilometerheffing, maar toen coalitiegenoot VVD dit project plotseling afblies, schikte hij zich in zijn lot en sukkelde nog enige tijd mee in het peloton, waarna zijn loopbaan een geheel andere wending zou nemen.

Gelukkig bespaarde Dione in De Avondetappe Jesse vergelijkingen met deze bekende fietsende politieke voorgangers. Wel bereidde ik me tijdens het programma voor op enkele lastige vragen aan de GroenLinks-voorman. Is de Tour de France niet het prototype van vervuiling? Moeten we sportevenementen niet liever schrappen, om de aarde van de ondergang te redden? In stilte zat ik ook de antwoorden van Klaver alvast te bedenken, terwijl Rob Harmeling en Danny Nelissen zich nog over de ploegentactiek van de tweede etappe bogen.

Ja, zou Jesse kunnen zeggen, in deze vorm wel. Kijk naar al het plastic dat een tourkaravaan in de natuur verspreidt. Gelukkig doen we daar nu iets aan, door renners te vragen hun bidons en lege etenszakjes niet blindelings in de berm te gooien. En, zou hij eraan toevoegen, die hele reclame-optocht kan beter overschakelen op elektrische aandrijving. Aan vraag twee kwam Dione niet toe. Daar had ik ook een antwoord op geweten. Sport vervuilt, zou Jesse zeggen. Maar veel minder dan kolencentrales.