De vorstin moet deze delegatie te woord staan in het kasteel Balmoral in Schotland, waar ze traditioneel haar eigen zomerreces doorbrengt. Het doel van de schorsing van premier Boris Johnson is het parlement het zwijgen op te leggen totdat de Brexit, eind oktober, een feit zal zijn.

Het Lagerhuis keert op 3 september weer terug van vakantie. Volgens het plan-Johnson zou het dan op 12 september weer tijdelijk worden ontbonden tot 14 oktober, de datum waarop de koningin haar ‘troonrede’ uitspreekt. Op 17 oktober vindt een bijeenkomst van de Europese Raad van Ministers plaats, waarop beslissingen over de Brexit moeten worden genomen.

‘Schandalig affront’

Johnson wil de oppositie in het Lagerhuis zo weinig mogelijk de ruimte geven om het onderling eens te worden over een Brexit zonder ‘deal’. De grootste oppositiepartijen, Labour en de Liberal Democrats voorop, zijn het erover eens dat een ‘no deal Brexit’ hoe dan ook moet worden voorkomen. Tom Watson, de tweede man bij Labour achter fractieleider en schaduwpremier Jeremy Corbyn, spreekt van een ‘schandalig affront tegen de democratie’. ‘Dit mogen we niet laten gebeuren.’

Helemaal ‘lekdicht’ is het plan-Johnson niet. Niets verhindert dat de oppositie die een ordelijke Brexit voorstaat, bijvoorbeeld in de eerste week van september een motie tegen een no deal Brexit aanneemt, of zelfs een motie van wantrouwen tegen het kabinet-Johnson. Dat zou ook nog kunnen gebeuren als de schorsing op 14 oktober weer wordt opgeheven.

Motie van wantrouwen?

Het probleem voor de oppositie is echter dat het lastiger wordt om zelf met een gezamenlijk alternatief plan te komen. Dat kan nog van alles omvatten, variërend van uitstel van de Brexit, een motie van wantrouwen, nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum. Maar het is niet gezegd dat de oppositie er onderling binnen enkele resterende vergaderweken uit komt.

Lagerhuis-voorzitter John Bercow heeft het idee van een schorsing vanaf zijn eigen vakantieadres alvast verworpen als een ‘constitutioneel schandaal’.