OOCL uit de rode cijfers

Oriental Overseas International Ltd (OOIL), de moedermaatschappij van containervervoerder OOCL, is in de eerste helft van het jaar uit de rode cijfers gekomen.

De groep boekte een winst voor belasting van 143 miljoen dollar, tegen een verlies vorig jaar van bijna 13 miljoen.

De resultaatverbetering is vooral te danken aan een forse daling van de bunkerkosten, de grootste kostenpost, en de introductie van nieuwe efficiënte 13.000 teu-schepen, die in de G6-alliantie worden ingezet. De totale bunkerkosten daalden met 8% tot 529 miljoen dollar, terwijl het vervoerde aantal containers met 10% toenam tot 2,8 miljoen teu.

Het bunkerverbruik per teu daalde met 11% tot 0,31 ton per teu, terwijl de inkoopprijs per ton met 5% daalde tot gemiddeld 595 dollar per ton. Ondanks gemiddeld lagere tarieven, vooral in het intra-Azië- en het transpacific-vervoer, groeide de omzet met 4,3% tot 2,9 miljard dollar.

Voorzitter C.C. Tung laat in een verklaring optekenen dat de volumes en het marktsentiment beter waren dan vorig jaar. Hij verwacht echter dat de verbeteringen het komende jaar zal stagneren door de komst van een volgende golf nieuwbouwschepen in de komende twaalf maanden, wat zal resulteren in nieuwe overcapaciteit.

Tung houdt er rekening mee dat de overcapaciteit nog jaren zal aanhouden en dat rederijen ook de komende jaren nog nieuwe grote schepen van 13.000 teu en meer zullen bestellen, omdat die veel efficiënter met brandstof omspringen dan oudere tonnage. ‘Tenzij de bunkerprijzen dalen, zal de drang naar schaalgrootte en lager brandstofverbruik zich vertalen in meer nieuwbouw’, voorspelt Tung.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

OOCL uit de rode cijfers | NT

OOCL uit de rode cijfers

Oriental Overseas International Ltd (OOIL), de moedermaatschappij van containervervoerder OOCL, is in de eerste helft van het jaar uit de rode cijfers gekomen.

De groep boekte een winst voor belasting van 143 miljoen dollar, tegen een verlies vorig jaar van bijna 13 miljoen.

De resultaatverbetering is vooral te danken aan een forse daling van de bunkerkosten, de grootste kostenpost, en de introductie van nieuwe efficiënte 13.000 teu-schepen, die in de G6-alliantie worden ingezet. De totale bunkerkosten daalden met 8% tot 529 miljoen dollar, terwijl het vervoerde aantal containers met 10% toenam tot 2,8 miljoen teu.

Het bunkerverbruik per teu daalde met 11% tot 0,31 ton per teu, terwijl de inkoopprijs per ton met 5% daalde tot gemiddeld 595 dollar per ton. Ondanks gemiddeld lagere tarieven, vooral in het intra-Azië- en het transpacific-vervoer, groeide de omzet met 4,3% tot 2,9 miljard dollar.

Voorzitter C.C. Tung laat in een verklaring optekenen dat de volumes en het marktsentiment beter waren dan vorig jaar. Hij verwacht echter dat de verbeteringen het komende jaar zal stagneren door de komst van een volgende golf nieuwbouwschepen in de komende twaalf maanden, wat zal resulteren in nieuwe overcapaciteit.

Tung houdt er rekening mee dat de overcapaciteit nog jaren zal aanhouden en dat rederijen ook de komende jaren nog nieuwe grote schepen van 13.000 teu en meer zullen bestellen, omdat die veel efficiënter met brandstof omspringen dan oudere tonnage. ‘Tenzij de bunkerprijzen dalen, zal de drang naar schaalgrootte en lager brandstofverbruik zich vertalen in meer nieuwbouw’, voorspelt Tung.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement