Dat melden FNV Havens en CNV Vakmensen, die zeven keer met het concern aan tafel hebben gezeten. Ze willen een vijfjarige werkgelegenheidsgarantie en een sociaal plan dat uitgaat van het vermijden van gedwongen ontslagen.

Het tankopslagconcern maakte vorig jaar bekend dat het gezamenlijke personeelsbestand van de acht terminals in Nederland wordt teruggebracht van duizend tot 800 mensen. De bonden willen voor de vertrekkers een sociaal plan afsluiten. Volgens bestuurder Ruud Wennekes van FNV Havens zijn er inmiddels overigens al zo’n honderd werknemers vertrokken.

April, Vopak stil

Hij zegt verder dat Vopak een aantal verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden wil doorvoeren, zoals het inperken van de persoonlijke toeslagen, die opgeteld kunnen leiden tot tussen de 500 en 1500 euro achteruitgang per maand. In een persbericht wijst de bond er fijntjes op dat het inkomen van de driehoofdige raad van bestuur vorig jaar is verdubbeld.

Ze gaan in de loop van de maand hun leden raadplegen over de te volgen koes bij Vopak en verwachten dat dat tot een ultimatum zal leiden, met mogelijke acties als gevolg. ‘De actiebereidheid is groot’, zegt Wennekes. Volgens hem doet op de werkvloer de leus ‘April, Vopak stil’ al de ronde.

Vopak laat in een schriftelijke verklaring weten dat het concern ‘graag met de vakorganisaties afspraken wil maken over een totaalpakket waarbij oog is voor de lange termijnbelangen van de medewerkers en voor het bedrijf’. Het concern ‘wacht de reactie van de ledenraadplegingen af’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement