Dat heeft de Nederlandse maritieme aannemer maandag voorbeurs aangekondigd. Boskalis verwacht voor zijn belang 201 miljoen dollar in contanten te ontvangen. Dat komt in de buurt van een afwaardering van naar schatting 200 miljoen euro op de volledige divisie havensleep-activiteiten. Daarover maakt het bedrijf op 7 maart bij de presentatie van de de jaarcijfers over 2018 meer details bekend.

106 sleepboten

Boskalis bracht zijn belangen op sleepvaartgebied in Noord- en Zuid-Amerika vier jaar geleden onder in de samenwerking met de Chilenen. Daarbij gaat het om havensleepdiensten in Brazilië, Canada, Mexico en Panama inclusief het Panamakanaal. In totaal gaat het om 106 sleepboten in dertig havens.

Als reden voor de verkoop noemt Boskalis dat de twee partijen ‘in gezamenlijke gesprekken over de vraag hoe om te gaan met de meer competitieve marktomgeving tot de conclusie zijn gekomen dat verkoop door Boskalis aan Saam het gunstigst voor beide partijen zou zijn’. Volgens de overeenkomst bedraagt de totale ondernemingswaarde van de joint venture 560 miljoen dollar.

Lange strijd

Boskalis nam bijna tien jaar geleden na een lange strijd het sleepvaart- en bergingsbedrijf Smit Internationale over. Die had toen al een joint venture met Keppel uit Singapore voor zijn sleepvaart-belangen in Azië. Drie jaar geleden kwam een samenwerking met het Rotterdamse Kotug tot stand, waarin de Europese havensleepdiensten van beide groepen werden ondergebracht.

Sociedad Matriz Saam SA, zoals de volledige naam van het Chileense bedrijf luidt, toont zich zeer ingenomen met de deal. ‘In iets meer dan vier jaar hebben we onze activiteiten in Canada uitgebreid en onze positie in Brazilië verbeterd. Vandaag willen we een volgende stap vooruit zetten’, zegt topman Macario Valdés. Na afronding van de transactie beschikt de groep over ruim honderdvijftig sleepboten in negen landen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement