Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er vanwege een dalende vraag door rederijen 435 blank sailings aangekondigd, meldt Sea Intelligence. Dat komt neer op een daling van de vraag van zo’n zeven miljoen teu aan capaciteit.

Maar met slechts zes aangekondigde annuleringen van afgelopen week lijkt het erop alsof het plafond is bereikt, zo stelt Alan Murphy, ceo van Sea Intelligence. ‘Het laat eveneens zien dat carriers voorlopig van overtuigd zijn dat het aantal aangekondigde geschrapte afvaarten voldoende houvast biedt om de tarieven te onderbouwen’, aldus Murphy.

Tarieven

Mochten de tarieven van de rederijen drastisch kelderen, kan dat leiden tot een verlies van ruim 23 miljard dollar, meldde het databureau begin april. Tot dusver zijn de tarieven van de containerrederijen in het eerste kwartaal op een normaal niveau gebleven. Dit ondanks de uitbraak van het coronavirus, waardoor de volumes wereldwijd onder druk werden gezet. Of de tarieven op een normaal niveau blijven in de komende maanden, is nog maar de vraag.