Venezuela beschikt over de grootste oliereserves ter wereld, maar door problemen bij de verwerking daarvan kampt het land met een groot tekort aan benzine. In de hoofdstad Caracas moeten automobilisten soms dagen in de rij staan bij benzinestations.

Wat er nog aan brandstof is, wordt sinds een paar maanden gerantsoeneerd en de distributie is in handen van militairen gegeven. Militairen vormen de ruggengraat van het regime van de in binnen- en buitenland omstreden president Nicolás Maduro. Zij profiteren in tegenstelling tot de meeste Venezolanen wel van de vele natuurlijke hulpbronnen.

Steun

De vijf Iraanse tankers vervoeren volgens analisten genoegen benzine om Venezuela twee tot drie weken van brandstof te voorzien. ‘Iran en Venezuela hebben elkaar altijd gesteund in moeilijke tijden’, schrijft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Het Venezolaanse regime wordt er onder meer door de VS van beschuldigd ook op grote schaal drugs te smokkelen. Washington bestrijdt het regime met sancties in de oliesector. Dat bemoeilijkt de pogingen de Venezolaanse oliesector weer verder op te bouwen.

De Verenigde Staten had vooraf gewaarschuwd dat het de Iraanse benzinelevering zou beantwoorden en volgens een woordvoerder beraadt Washington zich nog op maatregelen. Welke dat zijn, is vooralsnog onduidelijk.

Goud

Tot ergernis van de VS heeft Iran technici en onderdelen naar raffinaderijen van Venezolaans staatsbedrijf PDVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) gestuurd om te helpen. Iran wordt zwaar getroffen door Amerikaanse sancties en wil Venezuela bijstaan. Teheran zou voor de hulp goud van Maduro krijgen ter waarde van een half miljard dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement