Het Solar Boat Team, dat uit ruim twintig studenten bestaat, wil in juli deelnemen aan een wedstrijd voor de kust van Monaco om het vaar/vliegtuig wereldwijd onder de aandacht te brengen. Het team werkt al sinds de afgelopen zomer vrijwel onafgebroken aan het Hydro Motion-project, dat is gebaseerd op de rompen van de Solar Boat die in 2019 wereldkampioen werd.

Trimaran

Het team spreekt van ‘een enorme trimaran, die wordt uitgerust met een waterstofsysteem, de slimste elektronica en enorm sterke vleugels om de boot ook te kunnen laten vliegen’. Terlouw is benaderd om ‘zijn visie op duurzaamheid in de maritieme sector’, waarmee hij volgens het team ‘de perfecte link’ vormt.

Volgens projectleider Bouwe kan de trimaran al bij een take off-snelheid van 22 kilometer per uur uit het water komen. ‘Bij die snelheid tillen de vleugels, de hydrofoils, onze boot uit het water en vliegt er zo’n duizend kilo door de lucht’, zegt hij. Volgens hem hebben boten van het Solar Boat Team vaker gevlogen, maar zijn de vleugels nu zo ontworpen dat ze een groot vaartuig in de lucht kunnen houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding